Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Криминализират укриването на осигурителните вноски
Автор: Екип Ruse24.bg 16:48 / 02.11.2010Коментари (5)729
© Ruse24.bg
Укриването на осигурителните вноски се криминализира от 1 януари 2011 г. Така всеки шеф, който едновременно не е начислил и не е внесъл парите за пенсия на работещите във фирмата му, може да лежи в затвора. Мярката вероятно ще важи и за самоосигуряващите се лица.Това e една от стъпките за подобряване на събираемостта на осигурителните вноски, която е залегнала в Националното споразумение за нова стратегия за финансова стабилизация на държавното обществено осигуряване и усъвършенстване на пенсионното законодателство. След два месеца преговори документът бе подписан вчера от премиера Бойко Борисов, социалния министър Тотю Младенов, шефа на НОИ Христина Митрева, представители на синдикатите и работодателите. В него са включени стъпки за провеждането на пенсионната реформа до 2035 г.

"Колкото и да е била голяма изборната победа на ГЕРБ, не може еднозначно да вземаме решения, които касаят цялата нация за години напред. Затова благодаря на всички, които и търпеливо, и нервно, и емоционално, но винаги водени от идеята за стабилност на пенсионната реформа, участваха в преговорите", обяви премиерът Бойко Борисов. Представители на синдикатите и работодателите определиха документа като най-добрия възможен консенсус и благодариха на министър-председателя, че е ускорил процеса за подписването му. В последните два месеца Националният съвет за тристранно сътрудничество активно работи по проектоспоразумението.

Вноската за пенсия ще се увеличи с 1,8 процентни пункта от началото на следващата година, предвижда подписаният документ. Според него стажът ще започне да расте плавно от 2012 г., а възрастта за пенсиониране - от 2021 г.

"От 1 януари 2012 година стажът за работещите при трета категория труд ще започне да се увеличава с по четири месеца на всяка календарна година до достигане на 37 години стаж за жените и 40 години стаж за мъжете през 2020 година. Същото се отнася за работещите в МВР, МО и за учителите", обясни премиерът Бойко Борисов. След това ще започне да расте възрастта за пенсиониране с по шест месеца годишно, докато стигне 63 години за жените през 2026 година и 65 години за мъжете през 2024 година.

В момента жените се пенсионират на 60 години при 34 години стаж, а мъжете ­ на 63 години при 37 години стаж.

"Ако мерките заработят, до 2015-2016 г. ще излезем на нула дефицит. И до 2035 г. ще гарантираме стабилност на пенсионната система. Ако не направим реформата, дефицитът може да нарасне и двойно, и тройно през годините", обясни министър-председателят. В момента дефицитът за пенсии е около 2 млрд. лева.

"Ние ще реформираме системата с една визия до 2035 г. Тя е устойчива и се надяваме да има възможност за адекватни пенсии. Още от утре ще запознаваме всички парламентарни групи със споразумението", допълни социалният министър Тотю Младенов. Предложените в документа мерки ще станат основа на промените в Кодекса за социално осигуряване, които в следващите седмици ще бъдат разглеждани първо от правителството, а после и от парламента.

лично да благодаря на премиераИ.д. президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че споразумението е "възможният и добър компромис". "Аз искам, че на няколко пъти той се намесва, за да може да ускори този процес и да се стигне до днешното споразумение. Да се надяваме, че и към други системи, като здравеопазването, по един такъв градивен начин ще намерим максимално балансираните решения", заяви пък лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев.

Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Аз предлагам на правителството още отсега да почва да строи нови затвори!!!!Предпочитам осигуровката да си я вкарвам в собствена сметка и като се пенсионирам сам да си давам пенсията,а не да запълвам дупки от бюджета!!!!Всеки може да изчисли ако всеки месец си вкарва на влог 500лв. за 35 год. при лихва 7% колко ще станат!!!!
+2
 
 
Ако всеки месец внасяш по 500 лв. на депозит със 7% годишна лихва, след 30 години ще имаш 614 043 лв. т.е. малко над половин милион лева. При средната продължителност на живот в България около 5-10 год след пенсиониране, може да имаш по 5100 лв. пенсия на месец. Да ние честита СОЛИДАРНАТА пенсионна система.
Aнонимен
на 02.11.2010 г.
+1
 
 
Ако парите, които ми се удържат от заплатата и тези, които плаща работотдателя се набираха в сметка по моето ЕГН , а не отиваха да пълнят дупки всякакви бих била съгласна неплащането на осигуровки да се криминализира. А сега какво - аз, ако се пенсионирам ще е след 2035 - защо да плащаме всеки месец по 500 лева за осигуровки За да имат чиновниците по държавните учреждения хубави пенсии, ранно пенсиониране и 20 заплати - необложени с ДОД за довиждане. Замислете се
+1
 
 
Шофиране с алкохол 2,5 промила: Ефект потенциален убиец, наказание: пробация. Неплащане на осигуровки: Ефект: няма пари за преразпределяне, наказание: затвор.
+1
 
 
Съдът и прокуратурата, ще се побъркат от работа и на практика няма да могат да обслужат всичките тези дела! Подобни дела ще са стотици хиляди и тези лица няма да могат да се осъдят ефективно, а от там и закона ще се провали! Няма къде да се настанът толкова затворници и затова най добре ще е да имат по един електронен каиш на врата и затвора да бъде техния дом. Като идея иначе е добре, но няма сила да го осъществи!
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
Катастрофи в България
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: