Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Кристалина Георгиева ще получи почетното звание "Доктор хонорис кауза" на УНСС
Автор: Екип Ruse24.bg 09:56 / 17.05.2022Коментари (0)526
©
Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) доцент д-р Кристалина Георгиева ще получи днес почетното звание "Доктор хонорис кауза" на Университета за национално и световно стопанство (УНСС). Това съобщи пресцентърът на висшето училище. Церемонията е от 10:00 часа в аула "Максима" в университета.

На 3 февруари 2021 г. академичният съвет на УНСС единодушно гласува предложението за присъждане на почетното звание, внесено от председателя на Общото събрание на УНСС и ръководител на катедрата "Човешки ресурси и социална защита" проф. д-р Лалко Дулевски и ректора проф. д-р Димитър Димитров в качеството му на ръководител на катедрата "Национална и регионална сигурност". Поради пандемичните ограничения тържествената церемония беше отложена с над една година.

Почетното научно звание се присъжда заради заслугите на Кристалина Георгиева като международно признат лидер и визионер в развитието на световната икономика и стабилизиране на финансовите институции, на човешкия капитал и на социалните промени, насочени към подобряване живота на хора в различни части на света, за голямата практическа стойност на нейните академични и научни постижения в областта на икономиката, климатичните промени и устойчивото развитие в глобален мащаб, както и за приноса й за преодоляването на хуманитарни кризи и бедствия чрез превенция и бързи оперативни действия.

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров изтъкна, че Кристалина Георгиева е фигура от глобален мащаб и ръководител в три от най-влиятелните институции в света - Европейската комисия, Световната банка и Международния валутен фонд. "Доцент д-р Георгиева успя да пренасочи мощните механизми на тези институции към по-силно изразена социална и хуманна роля", каза проф. Димитров.

Проф. д-р Лалко Дулевски определи доц. д-р Кристалина Георгиева като "много достойна световноизвестна личност, която безспорно заслужава званието "Доктор хонорис кауза" на УНСС". Той припомни, че тя е доцент на УНСС, автор и съавтор е на над 100 публикации по макро- и микроикономика, и е подпомогнала множество академични и научни изследвания в целия свят.

Проф. Дулевски обърна внимание, че във всички официални биографии се отбелязва, че управляващият директор Кристалина Георгиева притежава докторска степен по икономически науки от УНСС, където е преподавала като доцент през периода 1977–1993 г. Той подчерта, че с решението на Академичния съвет да присъди почетното звание на Кристалина Георгиева "УНСС ще постави на достойно място най-известния българин - свой колега, приятел и възпитаник". "Тя е символ и пример за това, как един възпитаник на УНСС може да покори големите световни върхове", допълни проф. Дулевски.

"Направеното от Кристалина Георгиева трансформира МВФ. Тя ръководи международните усилия в икономическия отговор на COVID-19 за предотвратяване на това, което би могло да се окаже бедствие за развиващите се страни и нововъзникващите пазари. Кристалина се превърна в световен лидер в борбата срещу изменението на климата. Тя ръководи най-важната институция в управлението на световната финансова система, в нейното адаптиране към промените, необходими в 21-и век. Не беше лесно, но тя демонстрира състрадание, интелектуална проницателност и ангажираност. Ние, целият свят, сме й дълбоко задължени за нейните огромни усилия и принос", сподели Джоузеф Стиглиц, икономист и носител на Нобелова награда.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: