Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Кризата оказва влияние и на зимния туристически сезон
Автор: Екип Ruse24.bg 14:43 / 26.09.2022Коментари (0)308
©
Една от антикризисните мерки, които могат да помогнат за предстоящия зимен сезон, е да се върне режимът за използване на безакцизно гориво за отопление на хотели и на друг вид сгради. Действието на мярката за 9% ДДС  включително и за достъп до спортни съоръжения също трябва да бъде удължено след края на 2022 година, защото е ключова за оцеляване на сектора. Към момента не знаем какви ще бъдат цените на ски картите ни, но правим всичко възможно, ако има ръст, той да бъде минимален. Това каза Мариян Беляков, изпълнителен директор на "Пампорово" АД в bloombergtv.

Правим всичко възможно да ограничим всички възможни обстоятелства, които биха довели до ръст в цените. Формирането на цената на ски картите зависи най-вече от енергийните ресурси. Ски туризмът е нещо много скъпо, изключително скъпо да бъде произведено и поддържано. Маржовете на печалба вече са много малки, те се свиват все повече до момент, в който вероятно няма да има и печалба, сподели той.

С цените на нощувките нещата са сходни. И там не може да си позволим да направим драстични повишения, тъй като не сме сигурни дали пазарът ще може да го понесе. Говорим за не повече от 10-15% повишение към днешна дата. Това е огромен риск, който бизнесът поема, който не е сигурно дали ще може да понесе в крайна сметка.  

"Ще направим всичко възможно да няма големи сътресения в предстоящия ски сезон от ценова гледна точка", заяви Беляков.

Като основна фирма, която доставя услуги, свързани с туризма в Пампорово, сме напът да се откажем от природния газ на фона на 300-400%-ното увеличение в цената му. Вариантът за нас е да преминем на ток и твърдо гориво. Тук е мястото да споменем, че една от антикризисните мерки, които могат да помогнат за предстоящия зимен сезон, е  да се върне режимът за използване на безакцизно гориво за отопление на хотели и на друг вид сгради. Това нещо беше факт преди години.

Той ще помогне много, тъй като акцизът съставлява доста голяма компонента от крайната цена за литър газьол и в крайна сметка след като може за едни, защо да не може за други. Селскостопанските машини също ползват подобен тип гориво. Респективно ние може да го използваме за нашите утъпкващи машини. 

"Ако токът не бъде ограничен в рамките на 250-300 лева с компенсаторни мерки, не виждам как бизнесът би могъл да издържи".

Що се отнася до ранните записвания за предстоящия зимен сезон гостът посочи, че за съжаление през последните години се оказва, че ранните записвания не са особено показателни за това какво и как следва да се случи през предстоящия сезон, защото самите условия за подготовка на ски зоните са се променили вследствие на промените в климата. Към момента имаме добри индикации, въпреки случващото се около нас - трудната икономическа ситуация в България и случващото се в Европа. Има добри индикации, но все пак не бива да бъдем прекалено оптимистични с прогнозите. Най-силна активност очакваме от туристите най-вече в България, така както е било при нас през последните няколко години.

"Благодарение на българските туристи курортът Пампорово е това, което е в днешни дни", подчерта Беляков.

Ранните записвания продължава да вървят. Очакваме посетители от традиционно силните за нас Великобритания, Ирландия и доста силните през последните години балкански пазари в лицето на Румъния, Сърбия, Турция, Гърция и не чак в такава голяма степен Македония. Има известни индикации за раздвижване на нови пазари като Полша и Чехия, но в  такава ранна фаза това също са индикативни показатели и не можем да кажем към момента, че следва да се очакват чудеса.

Във връзка с рекламната стратегия на Пампорово Мариян Беляков изтъкна, че индикациите през последните години сочат, че най-голям ръст на туристи има тогава, когато в социалните мрежи се рекламира много активно.

"70-80 % от бюджета ни за маркетинг насочваме към социалните медии. Сега започваме  огромна кампания, свързана с подобен тип реклама.  За всички тези онлайн платформи в момента правим програми. Тези неща следва да излязат и да бъдат максимално използвани през октомври, ноември и декември, тъй като това е основното време, в което хората планират своите почивки. Говорим не само за България, но и за всички балкански регионални пазари", уточни изпълнителният директор.

Още по темата: общо новини по темата: 350
21.01.2024 »
21.01.2024 »
21.01.2024 »
21.01.2024 »
06.01.2024 »
05.01.2024 »
предишна страница [ 1/59 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: