Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Къде младите шофьри могат да надграждат уменията си на пътя?
Автор: ИА Фокус 08:35 / 28.05.2024Коментари (0)946
© БНТ
След зловещата катастрофа на бул. "Руски" в Пловдив, в която загубиха живота си 21-годишният шофьор и 20-годишно момиче, а други двама младежи и един пожарникар бяха тежко ранени, на дневен ред излиза въпросът - къде младите шофьори могат да надграждат шофьорските си умения? Оказва се, че подобни места се броят на пръсти. Това са основно картинг писти, а единственото съоръжение, което позволява безопасно да се вдига висока скорост с мощен автомобил се намира до пловдивското село Калояново.

Това на са кадри от поредния епизод на "Бързи и яростни". Заснети са на пистата край село Калояново, където освен професионални състезатели, идват и хора, водени от желанието да натиснат педала на газта и да почувстват адреналина в кръвта си, но това да се случи безопасно.

"Аз по професия съм ветеринарен лекар, но страстта ми към автомобилите се опитвам да я изявявам тук, а не на пътя", споделя Павел Карагьозов - ветеринарен лекар пред обществената телевизия.

"Друг е въпросът, че в България няма достатъчно места, на които това нещо да се случва законно, защото ние в България нямаме нито 1 законна драг писта, а интересът вече към драг гонки е доста сериозен и това нещо трябва да случва безопасно, а не на големите булеварди", допълва той.

Програмистът Иван Асенов идва на пистата от София. Прави го няколко пъти през годината.

"Вместо да караме бързо в града, караме бързо на пистата. Тук, в безопасна среда, може да влезеш в ситуация, която губиш донякъде контрол върху автомобила, тук площите са големи, има зони за сигурност около завоите, така че дори да изпусна завоя, сравнително безопасно е да се случи това, ако се случи в града, там има стълбове, бордюри, хора", обясни Иван Асенов - програмист.

"Идва, подготвя се, сменя гуми, подходящи за писта - кара в рамките на деня и след това се прибира и той е щастлив и доволен", каза Емил Иванов- мениджър на пистата.

На пистата нерядко идват и млади шофьори.

"Те нямат достатъчно опит, не знаят динамиката - не познават динамиката на автомобила, не познават по какъв начин ще реагира автомобилът в дадена ситуация. Тези съоръжения са абсолютно подходящи за развиване на тези умения", отбеляза Емил Иванов – мениджър на пистата.

"Има моменти, в които се изненадвам от колата. Та камо ли един човек, който тепърва придобива опит и не само опита, ами всички хормони, които бушуват в него", подчерта Павел Карагьозов - ветеринарен лекар.

А за да се избегнат тежки катастрофи, като тази на булевард "Руски" в Пловдив, автомобилните специалисти съветват всеки сам да си постави граница ,която да не бъде прекрачвана.

Още по темата: общо новини по темата: 9
29.05.2024 »
16.05.2024 »
15.05.2024 »
15.05.2024 »
15.05.2024 »
14.05.2024 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: