Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Кунева: Няма хаос с учебниците
Автор: Екип Ruse24.bg 10:29 / 07.09.2016Коментари (1)706
©
Мисля, че успяхме да наваксаме много закъснения, така че няма хаос с учебниците. Това каза вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева пред БНР. По думите ѝ издатели и учители са извършили и невъзможното, като са успели да оценят учебниците по история.

"Ще имаме нови там, където положението беше най-драматично", подчерта тя. "Тази година новият закон и новите учебни програми влизат най-напред за 1 и 5 клас, в останалите класове това ще става постепенно. В букварите подредбата на буквите е различна, за да може децата по-бързо да започнат да сричат. Например, след буквата "а" следва буквата "м", за да могат да направят по-бързо сричка. Със стария буквар ще започнат да учат тази година първокласниците. От февруари месец започва читанката и се приключва с буквара. След стотици срещи притеснение сред учителите за това няма", обясни Кунева.

Попитана кое е наложило удължаването на учебната година за първокласниците до 31 май, вместо както беше досега - до 24 май, образователният министър уточни, че това е въпрос на обем на програмата. Според нея в много страни удължаването на учебната година се счита за положителна стъпка и е добро решение и за родителите. Министър Кунева уточни, че това не е за сметка на натовареността на учениците, а обратното - има повече часове за спорт и извънкласни занимания.

Тя коментира и това, че с новия Закон за предучилищното и училищното образование учениците във втори и трети клас няма повтарят класа, като посочи, че това е въпрос, който неотклонно се е задавал, но МОН не могъл самоволно нито да отива против него, нито да го изменя. "Законодателят е казал, че между 1 и 4 клас не се повтарят класовете. Повтарянето на класовете не води до по-добра успеваемост на децата", допълни министър Кунева и добави, че съвсем скоро ще бъдат на разположение и ученически практики.

По думите ѝ до края на годината 50% от сумите, които са предвидени за образование, ще бъдат договорирани. 

Във връзка с това, че децата от 1 до 4 клас няма да имат количествени оценки, министърът на образованието заяви, че те имат оценки, но са "отлично се справяш" или "малко не ти достига". "Тази система също е пробвана. Ще я въведем за 1 клас сега, защото дете, което във втори клас е с количествени оценки, изведнъж в трети клас да ги няма, някак си няма да е последователно. Затова постепенно ще въведем това, което законът иска", подчерта тя.

На въпрос дали има яснота за датата на заседание на Изпълнителния съвет на Реформаторския блок, Меглена Кунева бе лаконична и призова за такива въпроси медиите да се обръщат към председателя на предизборния щаб - Найден Зеленогорски.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Права е, хаоса не е в учебниците, а в главата и ;)
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: