Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Къщи за гости вдъхнаха живот на ферма в планината
Автор: Екип на Ruse24.bg 17:43 / 19.07.2018Коментари (0)216
©
Земеделието в балканските села е само за хора със силен характер. Местният хляб е черен в прекия смисъл на думата. Исторически брашното за хляба в Балкана не е много и е толкова ценно, че навремето не са го пресявали, а мелниците се наричали караджейки от турската дума кара – черен.
 
 
Пшениченото брашно смесвали с голямо количество царевично. Белият хляб – самунът, е бил предназначен главно за наслада, а не за засищане. Оттам идва и изразът: „Тоя е богат човек – яде симида без хляб.“ Другаде хората може и да не знаят какво значи това, но в габровските села са много наясно.
 
Районът на Габрово се обезлюдява, но на места селският туризъм вдъхва нов живот на планинските ферми. Къщите за гости набират популярност, а представата за домашното сирене, киселото мляко и доматите, откъснати направо от градината, са притегателна сила за българи и чужденци. Местният въздух е лечебен, а районът още от края на ХІХ век се смята за курортен.
 
 
Около къщите за гости и отглеждането на чисти храни се върти всекидневието на младият фермер Петър Петров от село Съботковци. За своите 26 години той е видял наистина много. Компетентен млад човек с отличен английски, той е бил в екипа на българския евродепутат Владимир Уручев. Петър е отговарял за връзките с обществеността. Кариерата му се развива стремително, заминава на стаж в Европейския парламент, работи в Брюксел и в Люксембург.
 
Но България му липсва, както и усещането за резултати, което трудно се добива от работа в кабинет. Участия в проекти го водят в САЩ, там превежда на младежки групи, а сърцето го тегли обратно към семейството му в Съботковци, където са най-важните хора в живота му – мама, татко, сестра, зет и племенникът Теодор, който е гордостта на селото със своята възраст от годинка и пет месеца.
 
„Живея тук, на фермата и в къщите за гости. Стопанството ми представлява стар двор от ТКЗС. Към момента имаме около 40 говеда. Горе-долу толкова овце порода Ил дьо Франс. Говедата са основно кафяво американско, млечно направление. Ще отворим една малка мандра, вече сме почти готови. Овцете бяха повече, но ги намалихме и се ориентирахме към други животни с цел да задоволим търсенето на къщите за гости. Така че имаме много пилета, патета, зайци, пъдпъдъци“, разказа Петър пред Фермер.БГ. 
 
Туристите в къщите за гости изключително ценят това, че се хранят с продукти, които са произведени на място в същото стопанство Боженски чифлик. В него има две оранжерии. Едната е близо да стопанския двор, а другата е до къщите за гости, като естествена атракция.
 
 
„Земята, която имаме, е около 360 декара и наемаме още толкова. Изцяло я използваме за пасища и е с електропастири. Нямаме никакво производство на фураж. Само косим и балираме“, допълва Петър.
 
Собственото производство не му стига за изхранването на животните. Налага се да купува сено, слама, силаж.
 
Работният ден на Петър започва най-късно в 7 часа сутринта. Доволен е, че не му се налага да става твърде рано, за да дои кравите. Тази задача е поел баща му Илия Петров. Той е главният специалист в семейството по животновъдните въпроси.
 
Петър така е разпределил работата си, че поне един ден от седмицата да може да отдели за административни задачи в града. Стопанството разчита на субсидии по различни мерки от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), така че писането на проекти, подготовката на документи, кандидатстването и процесът по одобряването си искат своето.
 
Гостите също очакват лично отношение от своите домакини, защото това е селският туризъм, в него е важна душата на семейството, на местните хора, духът на мястото. 
 
Тези дни цялото внимание на семейството на Петър е насочено към пускането на малка мандра в стопанството. Младият фермер се е видял принуден да направи тази инвестиция, тъй като изкупните цени на млякото в Северна България са несправедливо по-ниски, отколкото в южната част на страната.
 
„Изкупните цени в момента се въртят около 50 ст. за литър краве мляко - с ДДС и с транспорт, но въпреки това цената е около 50 ст., което не е достатъчно. Имайте предвид, че ние сме първа категория ферма“, подчертава младият фермер.
 
Плановете на неговото семейство са цялото количество добито мляко да се преработва в собствената им мандра, като с времето има възможност производството да се разшири. Чифликът и в момента преработва част от млякото,  за да задоволява нуждите на къщите за гости. Произвежда масло, извара, два вида сирене и кашкавал, като има и вариант с подправки. Това са и продуктите, с които ще започне производството на мандричката. В плановете влиза също приготвянето на бутилирано пастьоризирано мляко и на производството на кисело мляко.
 
 
„В общи линии успявам да взема по доста мерки субсидии. Лошото е, че по ПРСР трудно се работи, понеже не сме селски регион. Габрово е областен град и е съвсем близо до нас. Така че по тази линия ние сме или „недопустими“, или губим точки, което доста ни затруднява. Водим се необлагодетелстван район, но не сме и планински. Това също е проблем. Реално ние сме над 500 метра надморско равнище. Началото на селото е на 490 метра, краят на селото е на 530 метра. Денивелацията е 40 метра. Няма 50 метра и затова не се водим планински район. Съседното село е в планински район, отсам – също, но ние не сме“, описва реалностите Петър.
 
Административните ограничения го поставят пред труден избор. От една страна фермата е в родното му село, там стопанисва и къщите за гости с легла за повече от 20 човека. 
 
„Не искам само заради това, че явно не искат да ни дадат субсидии и да ни помогнат за развитие в нашия район, аз да се измествам, само за да мога да взема пари“, обяснява Петър дилемата си да бъде ли фермер в Съботково, или да напусне обичаното родно място.
 
Плановете му за бъдещето са сериозни и чисти като природата наоколо. Първо – пускането на мандрата. След това – подготовка на жилище за посрещане на доброволци от чужбина. Това лято за първи път фермата на Петър ще посрещне доброволци по европейски проект - едно момче от Белгия, едно от Холандия и двойка момче и момиче от Китай. Доброволците от Азия са пожелали да се потрудят в Балкана цял месец.
 
 
Какъв ли ще бъде Петър след десет години?
 
„Много се надявам пак да съм тук във фермата, в къщите за гости. Да не съм се отчаял от реалността. Но това е така един доста ведър поглед върху нещата. Надявам се да се разшири стопанството. Имам проект за още един обор да се направи, евентуално да се разшири мандрата. Но това е в средносрочен план“, чертае перспективите младият човек.
 
Надява се, да не се е отчаял. Иска му се контролът от страна на държавата да бъде в подкрепа на добрите фермери, а разпределението на субсидиите да бъде справедливо.
 
„Смятам, че това да бъдеш фермер, е малко подценявана професия. Няма добро име и за младите някак не е опция да станат фермери“, отбелязва стопанинът.
 
Когато се връща от Европарламента в родното Съботково, той това е искал да покаже - има някакъв напредък в България, нещо хубаво се случва и не е толкова страшно млад човек да ходи с гумени ботуши. 
 
 
© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

 







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
План за възстановяване и устойчивост на България
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Kатастрофи Великотърновско
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: