Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Лансираха идеята за обходен път на Русе
Автор: Екип Ruse24.bg 17:35 / 13.09.2016Коментари (2)682
©
Дългосрочната ни визия е във всички големи градове, както и в по-малките населени места, през които преминава тежък транзитен трафик, да бъдат направени обходи. Това коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в сутрешния блок на БНТ. 

Необходимо е да бъдат направени обходни пътища на Димово, Русе, Лом, Пловдив, Пазарджик. Министър Павлова подчерта важността на изграждането на обходен път на Ахелой, където трафикът е най-тежък, предвид засиления туристически поток. 

В ход е тръжната процедура, като при липса на обжалвания по избор на изпълнители и отчуждаването на терени до 2 години трябва да има завършен обход, поясни регионалният министър.

Новата концепция за преминаване по околовръстния път на София е свързана с по-бързо преминаване на трафика, с което се съкращава пътя от връзката между АМ "Хемус" по съкратено ново трасе на Северната скоростна тангента и връзката с околовръстното, където движението по Западната дъга е с четирилентов път с безконфликтно преминаване, кръстовище на три нива при ж.к. "Люлин" и връзката с Калотина и директно включване към АМ "Люлин" и "Срума" . По този начин се съкращава времето за преминаване на трафика до Благоевград и Кулата. 

Най-големият пътен възел осигурява връзка на Околовръстното шосе със ССТ, пътя в посока от Петрохан към Видин, трасето към АМ "Хемус", с автомагистралите "Тракия", "Люлин" и "Струма". По този начин има безконфликтно обвързване на магистралите с околовръстния път, като проектът за втория участък от Западната дъга беше изпълнен предсрочно за девет месеца.

Министър Павлова припомни, че преди няколко седмици е започнал ремонта на околовръстния път на столицата в района на Казичене. До края на годината мостът трябва да бъде преустроен, като движението ще бъде двупосочно в две платна, като по този начин се осъществява връзката на магистралите "Тракия" и "Хемус" и ССТ, както и връзката с Калотина, АМ "Люлин" и АМ "Струма".

Предизвикателство за транзитния трафик е направлението от Младост, където свършва Южната дъга, реализирана по Оперативна програма "Регионално развитие" 2017 - 2013, връзката с Горубляне, Герман и с АМ "Тракия". Идейният проект е почти готов, остава да бъде прецизиран. 

Поетапно ще се започне изпълнението на дейности по кръстовища на три нива - в районите на Горубляне, Герман и връзката с магистралата. Тежък участък и като проектно решение е връзката от Бояна до АМ "Люлин", обърна внимание тя.

Продължават усилията за довършването на АМ "Хемус", като тръжните процедури за участъците от Ябланица до Боаза и Белокопитово - Търговище са в ход. За изграждането на трасето от Ябланица до Боаза вече са получени оферти, като следващите седмици трябва да бъде избран изпълнител. Срокът за подаване на оферти за участъка от Търговище до Белокопитово е месец октомври, като до края на годината на принципа на инженеринг се очаква да бъде избран изпълнител.

По отношение на сделката с терена на "Царските конюшни" регионалният министър още веднъж наблегна на факта, че тя касае прекратяване на съсобственост и Законът за държавната собственост позволява областният управител в този случай да вземе самостоятелно решение и да реализира сделка. 

Притеснения са налични по процедурата и по ценообразуването, като по отношение на земята трябва да се има предвид, че в нея има сгради, които са държавна собственост, а в този случай областният управител е необходимо да съгласува сделката със собствениците на сградите върху земята, която се продава. 

Негативно е становището на единия от собствениците в лицето на Министерството на земеделието и храните, въпреки което сделката е реализирана, информира тя. Министър Павлова съобщи, че е възложила сезиране на съда, за да бъде развалена сделката или да бъде обявена за нищожна, защото освен процедурните елементи е необходимо да се провери и ценообразуването. Според закона е необходимо наличие на оценка по пазарни цени от лицензиран оценител, допълни още Павлова.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството напомни, че е започнало изграждане на АМ "Струма" от Кресна до Сандански с краен срок по договор 2019 г., като трябва да бъде направена и връзка със съществуващата магистрала при Сандански до границата. Очаква се до няколко седмици, при липса на проблеми с отчуждаването на земите, да започне и изграждането на участъка - продължението от Благоевград до Крупник. До октомври ще има избран изпълнител на малкия тунел на Железница, информира тя.

В участъка от Симитли до Кресна, в посока от Благоевград до Кулата съществуващият път трябва да остане какъвто е в момента, като ще се направи рехабилитация и допълваща инфраструктура, където е възможно ще има изправяне на завои, предвижда се допълнителна аварийна лента за по-безконфликтно преминаване, заяви Павлова и обърна внимание, че е необходимо да бъдат избрани изпълнители и да се сключи договор за участъка през Кресненското дефиле до 2020 година, за да не бъде изгубен финансовият ресурс.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Тази к**ва (тъй де крава искам да кажа) отдавна трябваше да се сети, че не само София съществува в тази държава. Пловдив има крещяща нужда от разширение и удължение на сегашният околовръстен път. Ама нали си имат дежурно оправдание, че няма пари.
+3
 
 
Е та то на Пловдивското околовръстно му остана само един участък от Асеновградско шосе до Ягодовско шосе - като разстояние сигурно е по-малко от 5 км. Макар че никак няма да е лошо цялото околовръстно да се удвои.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
Енергийна криза
Тежка катастрофа с много ранени край "Маказа"
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: