Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Лекар: Моля ви, не четете инструкции за лечение на ковид в интернет
Автор: Екип Ruse24.bg 10:20 / 01.04.2021Коментари (0)1259
©
"В сърцето се наблюдават много миокардни промени. COVID може да действа по няколко механизма в сърцето. Първият е като стандартна инфекция – имаме температура, ускорена сърдечна честота, възпаление. Това може да е причина за влошаване на прогнозата. При една грипна епидемия се увеличават честотата на инфарктите и инсултите по същия механизъм. Имаме директен токсичен ефект на вируса, не само върху белите дробове, но и върху миокарда, което води до миокардии", обясни проф. Борислав Георгиев от Националната кардиологична болница в ефира на "Здравей, България".

Той добави, че в България има случаи на рядък синдром при децата, но отказа подробен коментар, тъй като не наблюдава пациенти с това заболяване.

"Трябва да се обобщят данните, за да се разбере дали има нещо общо между всички случаи с тромбоза. Обръщам внимание, че самият вирус е тромбогенен. Това, което виждаме при много хора, са микротромбози", смята професорът.

Той подчерта, че случаите на тромбози след ваксинация са 37 на хиляди ваксинирани, което като процент е толкова малко, че не бива да всява паника в хората.

"Това, че някой е по-пълен е нищо, но ако е по-дебел, тоест човек със затлъстяване - при тези хора мастната тъкан създава условие за по-горна възпалителна реакция  и промяна в сърдечносъдовата и кръвоносната система. Но не мислете, че всеки заразен с коронавирус умира. Имаме ранни, имаме и късни усложнения. В момента наблюдаваме както ние, така и цял свят", каза още проф. Георгиев.

Той сподели, че се правят много проучвания на влиянието на вируса след различен период от време. Знае се как влияе той в ранните фази, както и в критичните, но са необходими още проучвания. Проф. Георгиев добави, че има случаи, при които е смятано, че пациентът има фиброза. За нея се смята, че е необратима, но в някои случаи след между 6 и 9 месец се наблюдава възстановяване, което говори, че вероятно не става въпрос за фиброза, но и задава въпроса какво е това.

"COVID-19  ни показа нещо много важно – ако нямахме съвременната медицина, много хора щяха да умрат. Моля ви, не четете инструкции за лечение в интернет. Излизат списъци с т.нар медикаменти, а те са хранителни добавки. Всеки решава, че може да се изкаже по даден въпрос и се натрупаха едни рецепти, които са много ефектни. Лекарите много добре знаят с какво да лекуват", подчерта кардиологът.

Той препоръча да се приемат много течности и витамини в начален етап. Трябва да се следят сатурацията и кислорода в кръвта. Проф. Георгиев препоръчва и да не се отдаваме на паниката.

Още по темата: общо новини по темата: 11878
09.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
предишна страница [ 1/1980 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Заловиха рекордно количество хероин на Капитан "Андреево"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: