Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Лекар: Родителите трябва да обръщат внимание на острия катар на горните дихателни пътища при децата
Автор: Йоланда Пелова 11:51 / 17.02.2023Коментари (0)598
©
Най-честите посещения в детската по УНГ в УМБАЛ "Царица Йоанна-ИСУЛ“ са по повод на ушните инфекции. Това каза в сутрешния блок "Добро утро, България“ на "Фокус“ д-р Милена Миткова – лекар в детското отделение по УНГ на УМБАЛ "Царица Йоанна“-ИСУЛ. "Много често една такава инфекция е вследствие от нелекувана хрема. Това, на което аз винаги призовавам родителите да обръщат внимание е острият катар на горните дихателни пътища, да не се подценяват тези неща, много често да се промива с физиологичен разтвор нослето. Дори като превенция винаги трябва да се почиства нослето на детето, за да се чувства добре и да се профилактира задръжката на секрети“.

"В момента ситуацията е приемлива в детското УНГ отделение на УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ. Имаме свободни легла, понеже изписахме доста дечица, които се лекуваха при нас по повод усложнения на остри вирусни инфекции“, допълни д-р Миткова.

"При нас основно попадат деца с гнойни възпаления на предното ухо и синузити. Искам да отбележа, че в нашата клиника, която е единствена за цяла България като естество на дейност, т.е. единствената детска ушна клиника за цяла България, попадат изключително усложнени пациенти. По отношение на синуитите са предимно случаи, в които се касае за орбитални усложнения, които изискват съответно по-своевременни грижи, по преценка съответно и оперативно лечение. Същото важи и за отитите, които ненавременно и неадекватно лекувани в амбулаторните практики, особено при по-малките дечица под 5-годишна възраст, вече се усложняват.“

Наблюдаваме рязко увеличение на броя на ангините, които протичат по-тежко при малките деца, разказа д-р Миткова.

Като човек, който много обича работата си, за мен е удоволствие да работя с децата , с техните родители, защото те са хората, които са най-притеснени, допълни Миткова. "Предизвикателствата са недостиг на персонал на моменти, големият поток от пациенти, който особено сега в сезона на вирусните инфекции и на техните усложнения, да не говорим, че все още грип А си има в обществото. Големият наплив към нашия единствен детски ушен кабинет на моменти е доста голям и при наличието на един лекар много трудно и бавно се случват нещата.“

Най-честите посещения са по повод на ушните инфекции, обясни д-р Миткова. "Много често една такава инфекция е последствие от нелекувана хрема. Това, на което аз винаги призовавам родителите да обръщат внимание е острият катар на горните дихателни пътища, да не се подценяват тези неща, много често да се промива с физиологичен разтвор нослето. Дори като превенция винаги трябва да се почиства нослето на детето, за да се чувства добре и да се профилактира задръжката на секрети“.

При нас се извършват и кохлеарни имплантации, съответно се приемат деца, които са за изследване на слуха, деца, които са за настройка на поставени вече кохлеарни импланти, така че нашият капацитет не е голям. "Но пак искам да кажа, че ние сме част от една голяма и бих казала водеща ушина клиника на "Царица Йоанна-ИСУЛ“ и винаги, когато се нуждаем от легло, винаги можем да го настаним в някоя от другите две клиники, когато при тях има такава възможност“.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: