Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Лекар: Това, което лекува алергии не са антихистамините, а "алергеннната имунотерапия"
Автор: Екип Ruse24.bg 10:27 / 20.04.2023Коментари (0)357
©
Алергията не е болест, а състояние на организма, или по-точно на имунната  система. Това каза в предаването "Денят на фокус" на Радио "Фокус" д-р Мария Иванова, алерголог към ВМА. Това е едно вродено състояние и при наличие на алергени алергичният човек развива реакция към тях в определени моменти. Той реагира по бурен начин към безвредни иначе вещества от околната среда за другите хора. Алергичният човек е алергичен 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата и т.н. 

Особено разпространени са пролетните алергии, които предизвикват алергичен ринит, или пролетна хрема - състояние, което довежда до истерия алергичните хора. Това състояние е свързано с алергичен бронхит, атопичен дерматит или бронхиална астма, които може да се обострят. Проявява се хиперактивност към цветния прашец.

Д-р Иванова каза още, че се наблюдават различни алергични прояви при хората в големите градове и тези от по-малките населени места. "Факт е, че имаме редица пациенти, които при започване на градски начин на живот проявяват алергичен ринит, който не са проявили преди това в провинцията. Като фактори се посочват повишеното замърсяване на околната среда и стреса“, обясни специалистът.  

Терапията с антихистамини или кортикостероидните спрейове само облекчава състоянието и потиска симптоматиката. "Те не повлияват имунната система и няма как да излекуват пациента. Това, което би помогнало, е т. нар. алергенна имунотерапия – стабилно намесване в имунитета на човека. Тя е строго индивидуална и когато е добре подбрана, може така да преобърне имунитета на пациента, трайно да излекува неговата симптоматика и да не позволи прогресиране на заболяването.

В България имаме утвърдени традиции, изключително добра практика на тема имунотерапия. Едни от най-добрите алергени за имунотерапия на Балканския полуостров се правят при нас в Института по заразни и паразитни заболявания“, поясни д-р Иванова.  

Ако трябва да се избира домашен любимец в семейство, в което някой от членовете има алергични прояви, това да бъде куче, а не котка, посъветва специалистът. Към котките алергиите са по-чести. "Алергията към домашните любимци е най-вече към алергените, които те отделят – към пърхота, към части от слюнката и т.н.“, обясни д-р Иванова.  

Хранителните алергии към глутен са рядко срещани и са повече преекспонирани от майките, каза още д-р Иванова.

Тя не препоръчва тестовете за алергии при кърмачета и малки деца, освен ако не е крайно наложително. Безразборното правене на тестове е неправилно и може да навреди, каза д-р Иванова. По-добре е майката да заведе детето си на адекватен педиатър при прояви на алергия.

Има редица дечица с прояви на медикаментозна алергия, затова от антихистамините има смисъл, но само ако се дават умно.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Земетресения в България
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: