Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Лекари: Не подценявайте постковидния синдром! Как да го разпознаем?
Автор: Екип Ruse24.bg 09:39 / 03.06.2021Коментари (0)1639
©
Лекари съветват да не подценяваме отложените във времето последици от преболедуването на Ковид-19. 

"След 20-ия ден, когато преболедуваме, определена група хора има постковиден синдром. Той е израз на нещата, които се случват във всички наши органи и системи, богати на А рецептор, който е входната врата на вируса. Ковид-19 засяга в значителна степен имунологичната система, а от друга страна засяга и коагулационната система с тенденция за свръхсъсирваемост и запушване на малките съдове, което води до дисфункция", обясни в "България сутрин" доц. д-р Кирил Карамфилов - началник на отделението по инвазивна кардиология в "Александровска болница".

По думите му, няколко различни студии в различни държави показват какъв процент от населението страда от постковиден синдром. Най-засегнати са сърцето, мозъкът и белите дробове, по-малко засегнати са червата, бъбреците и кожата. 

Доц. д-р Карамфилов подчерта, че най-основният синдром е влошаване на функционалния капацитет - нарушаване на обичайния двигателен режим на пациента. Чувстваме умора, задух, болки в различни части на тялото, засегнати са ставите и мускулите. 

"При сърцето има много комплексен механизъм на засягане. От една страна активацията на имунната система действа така, че имунните клетки действат спрямо сърцето и често правят миокардии. Нередки са и перикардитите - възпалението засяга и околосърдечната торбичка", разясни специалистът пред Bulgaria ON AIR

Постковидната умора се предшества от тежко преболедуване, тъй като болшинството от пациентите с посковиден синдром са тежко преболедували вируса. Като степен тя е значило по-голяма от обичайната пролетна или постстресова умора, стана ясно още от думите му.

"След 20-ия ден посковидният синдром се разделя на ранен и късен, който вече се характеризира с хронични тежки промени. Късният постковиден синдром е свързан с нарушаване на сериозни процеси", изтъкна доц. д-р Карамфилов. 

Той съветва да посетим специалист, за да има възможност за ранно откриване на бъдещи по-сериозни усложнения.

"Повечето от пациентите сами търсят помощ и ние бяхме първата болница, която откри постковидна програма. За няколко дни часовете за месеци напред бяха запълнени. Много специалисти са въвлечени в комплексното лечение на тези пациенти", каза още лекарят.

Най-основните изследвания, които трябва да включим след преболедуване: да видим състоянието на системата, която отговаря за съсирването; пълна кръвна картина; изследване на Д-димер и тропонин. 

Доц. д-р Карамфилов подчерта, че ползата от ваксините е много по-голяма, защото болшинството от имунизираните няма да преболедуват Ковид-19 или ще го преболедуват леко. Много по-редки са случаите, в които може да се стигне до миокардит след ваксиниране.

Още по темата: общо новини по темата: 11883
09.05.2024 »
09.05.2024 »
08.05.2024 »
07.05.2024 »
22.04.2024 »
09.04.2024 »
предишна страница [ 1/1981 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бойни спортове
Поскъпване на хранителните продукти
Почина сливенският митрополит Иоаникий
Изчезна 12-годишно дете от Перник
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: