Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Лекарят, оперирал мозъка на дете през крака, е финалист за Балканските Оскари
Автор: Екип Ruse24.bg 10:36 / 22.04.2023Коментари (1)609
© Личен архив
Проф. д-р Станимир Сираков, който нашумя с иновативната операция на мозъка на момче през вената на крака му, е единствения българин с диплома от Европейския борд по Невроинтервенции и е 37-мият специалист по невроинтервенции в световен мащаб.

През 2020 г. той успешно преминава изпит за придобиването на европейска диплома по интервенционална неврорентгенология присъждана от Европейската асоциация по неврорентгенология (ESNR).

Лекарят е сред финалистите за златните статуетки на BALKAN MEDICAL AWARDS 2023, които ще отличат хуманизма и отговорността на лекари, болници, клиники и екипи от балканските държави с доказани значими постижения в областта, предаде OFFNews.

Церемонията е на 5 май 2023. от 20 часа в ОТО Event Room в хотел Санкт Петербург - Пловдив. Проф. Сираков е специалист по Образна диагностика и Интервенционална рентгенология с над 10 години опит. През 2009 г. завършва своето образование по медицина към Медицински университет – София, като през 2010 г. е зачислен като лекар-специализант по образна диагностика в УМБАЛ "Св. Иван Рилски" ЕАД.

През 2014 г. след успешно положен държавен изпит придобива специалност по Образна диагностика. През следващата година придобива магистратура здравен мениджмънт.

През 2015 г. проф. д-р Станимир Сираков придобива образователна и научна степен "доктор" след успешна защита на дисертационен труд на тема "Ендоваскуларна емболизация на мозъчни АВМ" към Медицински университет – София. През същата година придобива и ниво професионална квалификация "Интервенционална рентгенология".

Проф. д-р Сираков е специализирал интервенционална неврорентгенология във водещи западноевропейски центрове в Щутгарт, Париж, Лимонж, Ниш (Сърбия), и др. През 2018 г. след спечелен конкурс е назначен на академична длъжност към Катедра по образна диагностика при Медицински факултет на Медицински университет - София, а от 2022 г. е и професор към същата катедра.

От 2018 г. проф. Сираков е началник на Сектор Интервенционална рентгенология към Отделението по образна диагностика в УМБАЛ "Свети Иван Рилски" – София. Натрупаният опит му позволява да обособи единственият в България Референтен център за лечение на мозъчно-съдови заболявания и да утвърди ендоваскуларния метод като водещ и първи метод на избор при пациенти с този вид патология.

По данни на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) годишно в Референтния център се осъществяват над 350 терапевтични ендоваскуларни процедури, което се равнява на над 90% от ендоваскуларно третираните пациенти на територията на Република България.

През 2022 г. Сектора по интервенционална рентгенология към Отделението по образна диагностика в УМБАЛ "Свети Иван Рилски" – София получава акредитация за провеждане на невроинтервенционални обучителни курсове под егидата на ESMINT (European Society of Minimally Invasive Neurological Therapy) -  един от 6 обучителни центрове в Европа за придобиване на европейска диплома по Невроинтервенции.

Проф. д-р Станимир Сираков има над 90 научни публикации на български и английски език, един дисертационен труд, две монографии на български език и участие в два учебника на английски език – първият в света референтен сборник за лечение на мозъчни аневризми, в който участие вземат световно признати имена в областта на интервенционалната неврорентгенология; както и в сборник посветен на артерио-венозните малформации и фистули. Научните му статии са публикувани в издания с общ импакт фактор над 100, като има над 200 цитирания в специализирани международни издания, реферирани в Web of Science и SCOPUS.

Ръководител е на няколко научно-изследователски проекта, свързани с биологичното ремоделиране при мозъчни аневризми и артериовенозни малформации. Заедно с екипа си е и главен изследовател към множество международни мултицентрични клинични проучвания свързани с изпитването на иновативни устройства за лечение на този вид патология.

Благодарение на него и на неговия екип се въвеждат за пръв в България и в света множество иновативни техники и устройства като модулиращи кръвотока стентове (p64), подпомагащи емболизацията на мозъчни аневризми устройства (Cascade, Comaneci, pConus, Nautilus и др.), както и внедряването за пръв път в света на техниката на поетапно въвеждане на течни неадхезивни емболизанти през един микрокатетър за лечението на мозъчни артериовенозни малформации и фистули.

Благодарение на международното сътрудничество на проф. Сираков с редица световни и европейски центрове млади лекари, специализиращи в сферата на интервенционалната неврорентгенология, имаха възможност да придобият квалификация и опит в центрове в Германия, Франция, Великобритания, Аржентина, Русия.

Най-тясно е сътрудничеството с проф. Хенкес, като до момента в Katharinen hospital, Klinikum Stuttgart, Щутгарт, Германия са обучавани за различен период от време повече от 5 рентгенолози и неврохирурзи със засилен интерес в областта.

Проф. Станимир Сираков е носител на награда "Най-добрите лекари в София" в категория "Образна диагностика", връчена от Дарик Радио през 2012 г., както и на наградата "Медицински Оскар" през 2017 г.

Дисертант, чийто научен ръководител е проф. Станимир Сираков, е носител на наградата ЕВРИКА за ПОСТИЖЕНИЯ В НАУКАТА за 2022 г. и е удостоен от Съюзът на учените в България с ГРАМОТА за научно-практически принос за дисертация на тема "Временно-стент асистирано койлиране".

Проф. Сираков е учредител и председател на Българското сдружение по интервенционална рентгенология, член на Българско дружество по неврология и Българско дружество по рентгенология.

Лекари, болници, клиники и медицински екипи могат да кандидатстват за Балканските Медицински Награди. Номинации ще бъдат правени от здравни организации, както и от специализирани медии и журналисти.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ето за такива личности пускайте новини! Мед ми капе на сърцето, като чета за такива хора и съм сигурен, че въобще не са малко!!! А не за някакви си никакви тротинетки, николетки, бибитки и пр.!
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: