Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
¬ход
close
«ј–≈∆ƒјЌ≈...
Ќачало
–усе
—портни
–егионални
Ѕългари€
ћеждународни
Ћюбопитно
√алерии
Ћичности
RSS
¬сички
Ѕизнес
ƒруги
»нституции
 риминални
ќбщество
Ћекичко загатнаха за ограничени€ при влизането и излизането в н€кои наши градове
јвтор: ≈кип Ruse24.bg 15:54 / 29.09.2020 оментари (3)528
©
ѕрофесор Ѕалтов е роден на 19 септември 1966 г. в —офи€. «авършил е ћедицински€ университет през 1994 г. ƒве години по-късно започва специализаци€ по ортопеди€ и травматологи€ към ¬тора травматологична клиника на "ѕироговУ. ќт 2006 до 2013 г. е част от екипа на ¬ћј като ординатор в катедра "ќртопедична травматологи€ и реконструктивна хирурги€У. ѕреди да бъде избран за директор на ”ћЅјЋ—ћ "ѕироговУ през 2017 г., е шеф на ѕърва травматологична клиника в болницата. ≈то какво каза той за "ћонитор":

- ѕроф. Ѕалтов, притесн€ва ли ви обстановката в училищата и см€тате ли, че присъственото обучение може да доведе до р€зък скок на болните от COVID-19?

- ћисл€, че е логично да има леко увеличение на случаите с COVID-19 след отвар€не на училищата, нормално е да има инфектирани и между учителите. ¬ същото време н€мам опасени€ за р€зък скок на болните. ћисл€, че това, на което тр€бва да се наблегне от тук насетне, е да има по-строг контрол между учителите и те наистина да спазват указани€та-дистанци€, носене на предпазни средства, но и извън училището. ¬същност повечето случаи на инфектирани са извън училището, а не вътре в него. «атова тр€бва да се внимава, да не се посещават масови меропри€ти€, ходене по заведени€, където има опасност от зараз€ване. ўо се отнас€ до учениците, всички нос€т предпазни средства, знаете, че са с маски по коридорите. Ѕи тр€бвало това да остане така. ¬€рно е, че съществува риска, защото децата с без маски в класните стаи, но все пак см€там, че е по-добре да има присъствено обучение.

- «начи см€тате, че решението да има присъствено обучение е било правилно?

- ƒа, защото реално при онлайн обучението, макар всички да казват, че е добро, н€ма реален контакт между учители и ученици. “о е по-стерилно, така да се каже.

- ƒобра м€рка ли е обаче да се преминава в карантина и дистанционно обучение за две седмици, когато има положителен ученик в класа?

- “ова е нещо, което тр€бва тепърва да се обсъди. »ли е необходимо карантината да е 7-10 дни. јко тестовете на децата са отрицателни, н€ма смисъл да бъдат две седмици в карантина, а една. Ќо пък задължително тр€бва да се направи PCR тест и да се докаже, че н€ма заразен.

- Ќе би ли тр€бвало да се осигур€т безплатни тестове и тогава децата да се връщат в училище?

- Ѕи тр€бвало. PCR-ите би тр€бвало да са безплатни и това не тр€бва да е проблем, защото те ще са по предписание на –«». ќще повече, че «дравната каса има потенциал да прави по 2800 PCR-а на ден, а в никакъв случай те не се прав€т. “ака че не е проблем това да се върши и те да се подават в лабораториите, които работ€т към «дравната каса и ще бъдат платени по конкретните цени.

- ѕреди н€колко дни експерти изразиха опасение, че ноември ще бъде критичен и че едва ли не, ако спазваме мерките, декември ще бъде по-лек. “ака ли е?

- — пром€ната на климата разбира се, и рискът се увеличава. ћакар да казваме, че вирусът не се вли€е от климатичните промени, той продължава да е между нас. Ќо тогава се промен€ поведението на хората, те са основно в затворени пространства, докато при по-хубавото време излизат навън. «атова тр€бва да се увеличи и контролът за носене на лични предпазни средства, защото това дон€къде ще ни помогне да задържим покачването на случаите. ѕоведението на хората тр€бва много добре да се контролира, самите големи колективи също тр€бва да спазват мерките, когато се работи на едно м€сто. Ќужно е да се спазва дисциплина, дезинфекци€, дезинфекци€.  онтролът може да бъде както личен, така и на работното м€сто.†

- ћного ваши колеги изтъкваха като гол€м проблем високата смъртност. Ќа какво се дължи това, кои са факторите?

- ћного са факторите, не е един.  омплексни са причините.

- ѕритесн€ва ли ви това?

- ћисл€, че сме добре в сравнение с другите европейски държави. “ова, което виждаме сега, е моментна картина. ¬ид€хте колко нараснаха положителните, и особено смъртните случаи. «атова и през ц€лото време отправ€ме послани€ хората да спазват дистанци€, да нос€т маски.  онтролът е от изключително важно значение. »наче, че има застар€ване на населението, сърдечно-съдови забол€вани€, диабет, наднормено тегло, по-малко движение на хората, всичко това вли€е на организма като ц€ло. —амото хранене и поведение играе огромно вли€ние.

- “ърсим ли медицинска помощ прекалено късно?

- ѕри доказано положителните има един алгоритъм на действие. ’ората със симптоми тр€бва да потърс€т помощта на лични€ лекар, а той да реагира адекватно и да насочи пациента където тр€бва. —амо преглед по телефона не е достатъчно. Ќужно е физически пациентът да се види, за да се разбере какви мерки да се предприемат. Ќие реално правим скрининг на пациента в доболничната помощ. ¬ "ѕироговУ всички постъпили в болницата задължително се тестуват. Ќ€ма значение с какви оплаквани€ са.

-  азахте, че на фона на другите страни сме добре. ¬ъв ‘ранци€ само н€колко дни след началото на учебната година затвориха 22 училища.  акви са прогнозите ви?

- “ова беше очаквано. Ќо те не са затворени, защото има заразени в училище, а извън него. јко не б€ха заразени, когато идват в училище, н€маше да се стигне до тази ситуаци€.

-  ак ще оцените посланието на Ѕългарски€ лекарски съюз, който излезе с деклараци€? ¬ече дори имаше реакци€ от н€кои.

- ѕосланието на ЅЋ— беше изключително адекватно. јко н€кой се разпознава в него, положението е "гузен-негонен б€гаУ. явно те самите се приемат за хората, за които е изготвена деклараци€та. Ќека да об€сн€т защо се припознават в не€. »наче самото послание е напълно адекватно. “р€бва да предприемаме едни и същи действи€, за да не внас€ме съмнени€ и противоречи€ в пациентите и те да си мисл€т, че не можем адекватно да справим със ситуаци€та.

-  аква е обстановката в "ѕироговУ в момента?

- ќбстановката при нас е спокойна, поддържаме един посто€нен ръст между 25-30 пациента, които са на лечение.  олкото е необходимо лекуваме такива в интензивни€ сектор.  ато ц€ло хората в интензивното отделение са по-малко спр€мо месеците август и юли. “ака че см€там, че септември приключваме в една сравнително спокойна обстановка. Ќад€вам се, че и през октомври ще запазим това отношение, за да се подготвим за ноември, когато се очаква увеличение на случаите.

- “р€бва ли наистина да се върнат брифингите на щаба?

- “ова не е мое решение. Ћично аз см€там, че обществото тр€бва да е добре информирано, не става дума за плашене, не бива хората да см€тат, че брифингите ще застрашат статуквото или едва ли не ще се върнат предишните мерки. “ук тр€бва да имаме добре информирано общество.

- ¬ какви случаи може да се наложат по-рестриктивни мерки?

- ћерките може да станат рестриктивни единствено, ако случаите нараснат много или не спазваме наложените мерки. јко се постигне един баланс, може да се справим. —траната ни е с едни от най-либералните мерки. “ова е гол€м плюс, който тр€бва да се оцени от всички. ’ората наистина тр€бва да спазват тези правила. ¬секи си мисли, че е недосегаем за вируса, докато не го застигне. Ќека не бъдем отговорни постфактум, а преди заразата да ни застигне.

- Ќо изключвате отново постав€нето на  ѕѕ-та, така ли?

-  атегорично. «а това никой не може да говори. ћоже да се наложи ограничение при влизането и излизането в даден град, където има р€зък скок на положителните случаи, но за ц€лата страна не може да се говори. » то не става дума, че н€кой ще го нареди отгоре, а просто, за да се облекчи ситуаци€та на местно ниво.
ќще по темата: общо новини по темата: 7369
18.05.2021 »
18.05.2021 »
18.05.2021 »
18.05.2021 »
18.05.2021 »
18.05.2021 »
предишна страница [ 1/1229 ] следващата страница


«ареждане! ћол€, изчакайте ...
0
 
 
¬ече протестиращите ще са много повече
0
 
 
Ќормално ....щом не в€рват ще "духат супата"рЯШЕ
0
 
 
“ърс€т н€кой кво ми правите сензации.
 оментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! ¬сички коментиращи са се съгласили с ѕравилата за публикуване на коментари.
»«ѕ–ј“» Ќќ¬»Ќј
« ћай 2021 г. »
пон
вто
ср€
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
јктуални теми
≈вровизи€2021
Ћ€то 2021
“¬ и шоу сезон 2020/2021 г.
√рипна епидеми€ обхвана страната
 упа на Ѕългари€, сезон 2020 - 2021
назад 1 2 3 4 5 напред
јбонамент
јбонирайте се за mail бюлетина ни !
јбонирайте се за наши€ e-mail и ще получавате на личната си поща информаци€ за случващото се в –усе и региона.
e-mail:
јнкета
ўе почивате ли идната зима?
ƒа, в Ѕългари€
ƒа, в чужбина
Ќе
Ќе съм решил/а още

–ј«ƒ≈Ћ»:
Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
ѕотребители
√–јƒќ¬≈:
ѕловдив
¬арна
Ѕургас
–усе
Ѕлагоевград
«ј Ќј—:
«а контакти
«а реклама
ѕравила
–усенци във facebook
RSS за новините
©2008 - 2018 ћеди€ груп 24 ќќƒ. Ruse24.bg - ¬сички права запазени. — вс€ко отвар€не на страница от Ruse24.bg, се съглас€вате с ќбщите услови€ за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). ¬ъзпроизвеждането на цели или части от текста или изображени€та става след изрично писмено разрешение на ћеди€ груп 24 ќќƒ. ћнени€та изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и ћеди€ груп 24 ќќƒ не носи отговорност за т€х. ѕостав€нето на връзки към материали в Ruse24.bg е свободно. —айтът е разработен от ћеди€ груп 24 ќќƒ.
—татистика: