Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Личната карта става и здравна
Автор: Екип Ruse24.bg 08:49 / 08.09.2010Коментари (3)1609
©
Личните ни карти да бъдат използвани и като електронни здравноосигурителни от 2011 година. Така ще бъдат спестени средства от държавната хазна, вместо да се издават съвършено нови електронни здравни карти. До тази идея стигна вчера междуведомствената комисия, която работи по въвеждане на електронното здравеопазване от няколко месеца, съобщи нейният член д-р Иван Костов, който е директор на Акушеро-гинекологична болница "Шейново" и председател на фондация "Електронно здравеопазване".

Напълно възможно е до данните в масива на Националната здравноосигурителна карта, където се съхраняват електронните досиета с медицинските данни за всеки един от нас, да се стига не със специално направена и издадена поименно електронна карта.Чрез нея да се черпят данни или вкарват нови такива, а това да става чрез MRZ линията в долния край на личните ни карти, разясни д-р Костов.

По думите му така ще се спестят средства не само на държавата за издаването на новия вид документ, но и на гражданите, които трябва да платят такса за него. За пример той посочи Словения, където въвеждането на отделна електронна здравна карта е струвало близо 10 милиона евро.

Лекари от междуведомствената комисия разказаха, че подобна практика ­ личният документ да служи и за здравноосигурителен, има в няколко страни членки на Европейския съюз, сред които са Португалия, Швеция и Дания.

Електронната здравна карта да отключва достъпа до данните на здравноосигуреното лице с негов пръстов отпечатък или да бъде с отделен чип, подобно на депозитните и кредитни карти, обсъждаха още членовете на междуведомствената комисия вчера. Комисията е съставена от представители не само на Министерството на здравеопазването, но и на МВР, на Министерството на транспорта, на Националната здравноосигурителна каса и на неправителствения сектор. Предвижда се на следващата работна среща на комисията, но не по-късно от средата на месеца, да бъде решено окончателно дали личните ни карти ще станат и здравни, или ще се правят съвършено нови електронни, които ще се издават след Нова година.

Ако се приеме вариант за издаване на здравни карти, те трябва да бъдат въведени от началото на 2011 г. Конкурсът за изработването им ще стартира до края на септември, а картите ще бъдат факт през януари, най-късно през февруари догодина. Това заяви неотдавна здравният министър проф. Анна-Мария Борисова.

По същото време ще бъдат въведени и електронни рецепти. Чрез тях ще се изписват лекарствата, които се отпускат напълно безплатно или с намаление от здравната каса. За OTC препаратите, както се наричат във фармацията хапчетата, отпускани без специални рецепти, няма да се изисква електронна карта.

По думите на проф. Борисова здравната карта ще съдържа информация кой за какво плаща и ще е ясно движението на всеки един пациент - от прегледа му при личния лекар и изписаните направления за изследвания и консултации със специалист до хоспитализацията му в болница, операциите, които са му вършени там и до лекарствата, с които е лекуван, и дори ефектът от тях.

Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
Пак ли ще вадим карти? Не стига ли,че с новите лични карти-сега приличаме на цигани,за да не се отличаваме от тях.Кой му хрумна върху снимката да сложи печата,а не както преди- в долния край на снимката.Още колко пари им трябва- на това правитество,за да измисля още начини ,за тяхното събиране?Изпитват НАРОДА си -до колко още може да понесе и после да ги помете ,като ХАЛА .НЕ СИ ИГРАЙТЕ С ТЪРПЕНИЕТО НА НАРОДА СИ г-да ;министри ;- защото сте много малки пред НАРОДА СИ.
+1
 
 
Как така се е появил един чиновник, който да не обслужва частна фирма ? Не наричайте чиновниците олигофрени, защото те не измислят абсурдни правила, а начин да си запазят работата !
на 08.09.2010 г.
+2
 
 
Браво най после и в България откриваме топлата вода
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: