Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Лили Ганчева стана почетен гражданин на Русе
Автор: Екип Ruse24.bg 13:18 / 16.06.2022Коментари (0)525
©
С емоционално единодушие Общински съвет – Русе реши Лили Ганчева да бъде удостоена със званието "Почетен гражданин на град Русе“.

Лили Ганчева е изпълнителен директор на Асоциация "Еврорегион Данубиус". Родена на 29.07.1954 г. в град Русе в моряшкия квартал на "Славянска“, Лили Ганчева израства като типично русенче с татко моряк – игри по улица "Крайбрежна“, спускане с шейни по стръмнините на "Димитър Благоев“, очакваща на пристанището да се завърне таткото от път.

Изпратена e в столицата като стипендиант да изучава "Дамски чанти и галантерия“, където разбира се завършва с отличие средното си образование.

Завършва полувисше образование в Библиотекарския институт, а след това "Библиотечно информационни технологии“ и "Културология“ към Философския факултет в Софийски университет.

Печели стипендия от Отворено общество и по покана на Букурещката столична библиотека "Михай Садовяну", осъществява изследване в Библиотеката на Румънската академия на науките, Румънската национална библиотека, библиотеката на Държавен архив и други, което се "материализира" в двуезичен ретроспективен библиографски указател "Българо-румънски връзки в книги и периоди 1820 – 1878 г." Това й дава възможност да научи румънски език.

Работи върху вестник Телеграф, издаван през годините след Освобождението, когато негов кореспондент е бил Захари Стоянов.

Полага изпит по румънски език в Института за чуждестранни студенти , където получава сертификат за използването му. Автор на пътеводителя "Букурещ – близък и непознат" (в съавторство с покойният й съпруг Румян Ганчев, негови са и фотографиите). Той й носи и членство в Асоциацията на журналистите и писателите в областта на туризма в Румъния; Усвоява и екскурзоводството. Преводач на съвременни румънски приказки за деца.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: