Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Линейките ще бързат според кода на пациентите - "червен", "жълт" и "зелен"
Автор: Екип Ruse24.bg 11:32 / 10.03.2015Коментари (3)343
© Ruse24.bg
До 8 минути трябва да пристига линейката при пациенти в животозастрашаващи състояния. Това ще бъдат тези случаи, които ще се определят с код "червено" съгласно ново разпределение на спешните пациенти, което трябва да въведе нов ред и правила. Това обясни вчера националният консултант по спешна помощ и директор на УМБАЛСМ "Пирогов" проф. Стоян Миланов. Той допълни, че това изискване предстои да бъде вписано в нов стандарт по спешна медицина. То е част от концепцията за спешната помощ, която вече е приета от Министерския съвет и в момента усилено се работи по екшън плана за изпълнението й.

В концепцията е заложено пациентите да се делят на три степени, съответно състоянието им - с код "червено", "жълто" и "зелено". В първата група ще са пациентите с опасност за живота, които например не могат да дишат, говорят или са в безсъзнание.

До 20 минути пък линейката ще трябва да пристига на съответния адрес при "жълтите" пациенти. С код "жълто" ще се обозначават не толкова тежките спешни състояния. Третата група случаи ще са с код "зелено". Това ще са тези състояния, в които пациентите могат да изчакат по-дълго медицинския екип. Тогава линейката ще пристига и след повече от 20 мин., обясни проф. Миланов. Той добави, че това са общовалидни показатели за ЕС.

Телефонният подбор на това с какъв код да бъде обозначен спешният случай трябва да се извършва от обучени специалисти. Според проф. Миланов най-добре е това да бъдат лекари, които по описание на свидетелите могат да преценят оптимално правилно какво е състоянието на пациента и колко бързо трябва да му бъде оказана медицинска помощ. Той добави, че в труднодостъпни и отдалечени населени места тези стандарти ще се изпълняват чрез "изнесени" екипи или чрез помощта на аеромедицински транспорт.

Зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков обясни от своя страна, че за такива случаи имат сключен договор за съдействие с Министерството на отбраната на стойност 1,5 млн. лв. за година.

Срокът за изготвяне на новия стандарт по спешна медицина е 15 март."Ще приложим искане за удължаване - получиха се доста интересни идеи, които трябва да бъдат вкарани в нормативна рамка", обясни още проф. Миланов.

Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Цъкам минуси на буферите :)
на 10.03.2015 г.
+1
 
 
А че-рно бял код за пациенти от ромски произход?
+1
 
 
Това ще е пълен абсурд!! До като дойдат линейките пазиентите ще издъхнат!! Първо когато звъннем на 112 ще ни бавят там 7,8 мин. докато ни свържат със спешната помощ.После от там ще ни мотаят 10на минути докато разберат кой код е пациента... Пълен смях!
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: