Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Литва: Оптимисти сме за новата ОСП, но борбата трябва да продължи
Автор: Екип на Ruse24.bg 10:47 / 13.03.2019Коментари (0)191
©
Причината да бъдем тук е, че ни е грижа за фермерите. Нашата цел е да си сътрудничим, да се координираме и да се грижим за тях, каза Арунас Свитоюс – председател на Камарата на земеделските производители на Литва.
 
Заедно с представителите на още няколко страни от регион „Три морета“ той взе участие на регулярна среща, която се проведе в началото на седмицата в София. На нея те дискутираха проблемите в развитието на селските райони и агросектора. 
 
„Усещаме един вид дискриминация спрямо западноевропейските страни, защото помощта за тях е различна. Затова обсъждаме как може да се постигне баланс“, каза Свитоюс за Фермер.БГ.
 
По думите му сега е времето за такава среща, тъй като се задават избори за нов Европарламент, нов бюджет и нова ОСП. Затова земеделските производители се обединяват, за да са по-силни. Той сподели, че е оптимист за новата ОСП, но заедно с колегите си продължава да се бори, мотивира и аргументира при планирането на бюджета и регламентите. 
 
 
„Понякога хората от Брюксел или Съвета на министрите вършат нелогични неща или налагат прекалено строг контрол, защото те са бюрократи и трябва да си напишат документите. Мислят си, че ако фермерите получат подкрепа, те също трябва да станат бюрократи, а не да си вършат работата на полето", коментира Свитоюс.
 
Според него фермерите трябва се обединят, за да се борят не само за бюджета, но и за ефективна работа, инвестиции, добри условия в селските райони. Той апелира към евродепутатите да помислят повече за младите хора, които не са достатъчно мотивирани да останат в страната.
 
„Младите са умни, имат енергията да се занимават със земеделие и поглед върху бъдещето. Ако те напуснат страната, няма бъдеще за селските райони, няма да има бъдеще за традициите на страната,“ опасява се представителят на Литва.
 
„Много е важно да търсим устойчиви механизми за подкрепа на сектора. Координацията и сътрудничеството са два важни аспекта от нашата работа. Тази среща е възможност да имаме силна обща позиция пред другите страни. Целта ни е и да се грижим един за друг, за нашите селски райони и фермери,“ категоричен е Свитоюс.
 
 

Следете темата и на cap4us.fermer.bg



© 2019 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Великден 2024 г.
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: