Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Лъчезар Богданов: Не можем дълго време да поддържаме политика на високи бюджетни дефицити
Автор: Йоланда Пелова 21:24 / 16.10.2023Коментари (0)438
©
Имаме сериозни притеснения, че постепенно България върви към политика на устойчив бюджетен дефицит. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Лъчезар Богданов, главен икономист в Института за пазарна икономика.

"Дълги години вярвахме, че в добри години имаме нулев дефицит или дори лек излишък, а сега дори в години, които не са обективно лоши, по-скоро виждаме, че сме на границата от 3%. Така че в тоя смисъл – да, притеснително е, че в тази част от цикъла продължаваме да имаме дефицит. Вероятно в тази част на такъв икономически растеж може би трябваше да имаме по-малък дефицит, ако не е балансиран бюджетът", обясни икономистът.

По думите му когато правителството харчи повече, отколкото събира като приходи, има два варианта за действие: "Единият е приватизация, но ние като че ли позабравихме приватизацията на държавни предприятия и държавни активи, остана десетилетия назад. А другият вариант е взимане на заеми. Така че това не е някаква изненада. Дългът е следствие от дефицита. Когато гласуваш бюджет с дефицит и искаш да похарчиш повече, отколкото си събрал като постъпления, очевидно ще трябва да го финансираш с дълг. А тези 7,5 милиарда, впрочем, отразяват вече направена емисия – януари месец, тогава беше министър Велкова.

Която пък беше използвана за погасяване на стари падежиращи облигации. И сега всъщност от лимита, гласуван в Закона за държавния бюджет, остават около 4,5 милиарда лева, а както чухме и от изявленията на финансовия министър, той горе-долу очаква до края на годината около 4 милиарда допълнителен дефицит към този от септември. Така че това е горе-долу картината.

За тези вероятно около 4 милиарда допълнителен дефицит той ще търси финансиране в рамките на тези 7,5 милиарда, които вече близо 3 милиарда са изразходвани, така да се каже. Значи между 4 и 4,5 милиарда вероятно ще бъде една такава емисия. Това е, което ще се случи. Пак казвам, водещо е дефицитът. Ние постоянно заобикаляме темата с дефицита, искаме като че ли само да си говорим за дълга, без да търсим първопричината, а тя е, че когато фискът прави повече разходи, отколкото събира, очевидно това води до вземане на заеми", коментира Лъчезар Богданов.

Според него към момента няма непосредствени рискове: "Въпросът е, че не можем дълго време да поддържаме политика на високи бюджетни дефицити. Фокусът е в добри времена да правим излишъци, или поне да имаме балансиран бюджет и единствено в моменти на икономическа криза да допускаме известен бюджетен дефицит. И едва тогава и само тогава да се взимат дългове. Това трябва да е дългосрочната ни стратегия. Сега точно колко процента – това е трудно да се каже. Пак казвам, за съжаление, в политическата икономия и във финансите не разбираш кога си стигнал прага преди да стане някаква криза. Много е трудно да се прогнозира точно колко е лимитът и точно затова е безотговорно да се води политика, която да тества тези граници.

И затова винаги коментираме, че трябва да има сдържаност в бюджетните разходи, трябва да има буфери в бюджетите, когато се планира, невинаги да се планира на ръба на възможното", обърна внимание Лъчезар Богданов.

Още по темата: общо новини по темата: 743
10.05.2024 »
10.04.2024 »
09.04.2024 »
25.03.2024 »
22.03.2024 »
22.02.2024 »
предишна страница [ 1/124 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Световна черна хроника
Абитуриентски балове 2024
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Почина сливенският митрополит Иоаникий
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: