Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Лудо време ни очаква през април: От минус 2 до 30 градуса, а за цвят - и гръмотевични бури!
Автор: Екип Ruse24.bg 16:44 / 29.03.2022Коментари (0)352
© dnes.bg
Най-ниските температури през април у нас ще са предимно между минус 2 и 3 градуса, а най-високите - между 25 и 30 градуса, съобщи за БТА Анастасия Кирилова - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Тази година през април се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която за по-голямата част от страната е между 10 и 13 градуса, по Черноморието и във високите полета - между 8 и 14 градуса, а за планините - от минус 5 до 3 градуса.

Месечната сума на валежите средно за страната ще бъде около и под нормата, която за равнините е между 30 и 75 литра на квадратен метър, а в планинските райони - между 60 и 100 литра на квадратен метър.

Прогнозата за трите десетдневия на април

В началото на април ще бъде сравнително топло, ветровито, с променлива, често значителна облачност и на места, повече в Западна България, с краткотрайни валежи. Ще има и гръмотевици. Към средата на първото десетдневие температурите ще се понижат, ще преобладава облачно време, главно в западната половина от страната с валежи от дъжд, а в планините - от сняг. Относително по-малка вероятност за валежи има през периода 6-8 април, когато и температурите ще се повишат и ще се доближат до климатичните норми. В края на десетдневието вероятността за валежи отново се повишава.

В началото на второто десетдневие валежите ще спрат и ще преобладава слънчево време. Температурите ще се повишат още и се очаква да бъдат по-високи от обичайните за периода. Към средата на десетдневието вероятността за валежи отново се повишава и през втората му половина, през повечето дни, ще има условия за развитие на купесто-дъждовна облачност, за краткотрайни валежи, след обяд с гръмотевици. Температурите относително ще се понижат, но ще останат над нормите.

През третото десетдневие се запазва тенденцията за сравнително топло време. По-стабилно и с по-малка вероятност за валежи ще е през първите дни от десетдневието. През втората му половина отново вероятността за по-чести краткотрайни валежи и понижение на температурите се повишава.

Характерните особености на април

Април е типичен пролетен месец. Температурите се повишават значително. Броят на слънчевите дни се увеличава. Понякога при студени нахлувания от север вали сняг, а минималните температури се понижават под нула градуса.

Опасност от слани съществува през целия месец. При интензивни затопляния се достигат летни температури - до 30-34 градуса. През втората половина на месеца зачестяват гръмотевичните бури.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: