Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Любопитни кадри разкриват красотата на "Златни пясъци" отпреди 65 години
Автор: Екип Ruse24.bg 10:04 / 27.05.2022Коментари (0)252
В Клуба на народния представител в сградата на парламента, площад "Народно събрание“ № 2 е представена фотоизложба, посветена на 65-та годишнина от основаването на курортен комплекс "Златни пясъци".

Изложбата е организирана от "Съюза на хотелиерите в к.к. Златни пясъци“ – една от 36-ти регионални структури на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), и бе открита от министъра на туризма Христо Проданов.

Снимките, които показват как се е развивал комплекса през годините, ще останат в парламента до 6-ти юни, а след това до края на месеца изложбата ще може да бъде видяна на Терминал 2 летище София.

На 11 август 1956 година е направена първата копка на курортен комплекс "Златни пясъци“, който е един от трите големи ваканционни комплекса в България и през годините се утвърждава като любимо място за милиони туристи от цял свят.

Местността, в която е разположен курортният комплекс, е известна от дълбока древност. Тук е минавал римски път от Константинопол до Томис. Има следи от тракийска цивилизация. Мястото, на което е построено Морското казино в Златни пясъци е известно от времето на цар Асен II като морски кантон. Там корабите зареждали прясна вода по силата на подписаната от българския владетел през 1230 г. Дубровнишката грамота за свободна търговия по българските земи с републиките Дубровник, Венеция и Генуа.

Мястото, на което е изграден един курорт, е с много благоприятни климатични условия. Първи за курорт в местността Узун Кум заговарят основателите на българската археологическа наука – братята Херман и Карел Шкорпил. Още през 1915 г. те прокарват своята идея за изграждане на морски санаториум и летни жилища в тази местност.

С акт от 7 юни 1915 г. гората е предоставена от финансовия началник на варненската община за нуждите на Археологическото дружество. Освен гората в местността Узун Кум влизат и 160 дка морски пясък и 5 дка езерца. През 1924 г. Карел Шкорпил успява да убеди комисията на “Морски сговор", чийто председател е Петър Стоянов – кмет на Варна, че Узун Кум е най-подходящото място за детска колония. Пред комисията Карел Шкорпил се навежда, грабва шепа пясък и казва: “Вижте колко чист и жълт е пясъкът. Та това е “златен пясък". Буренакът може да се очисти за два-три дни". Така той успява да убеди плевенския представител, че това място е прекрасен плаж. Още на другия ден команда от моряци разчиства един район, построява палатки и гостите от Плевен първи населили този плаж, който Карел Шкорпил нарича “златен пясък".

Курортът, разположен само на 17 км от Варна, е официално открит на 30 юни 1957 г. Плажната ивица на Златни пясъци е с дължина от 3,5 километра и ширина от 80 до 120 метра. Край нея над 90 модернизирани луксозни хотела с първокласни ресторанти и плувни басейни очакват своите гости всяко лято. Атракционните заведения с типична българска кухня и оригинална фолклорна програма предоставят незабравими мигове за своите посетители в к.к. “Златни пясъци". Нощни барове, игрални казина, боулинг-зали, сърф, яхтено пристанище, водни ски, делтапланери, подводно плуване, екскурзии, концерти, фестивали, морски празници, и много други са възможностите, които предлага курорта за приятната почивка на туристите.

65-та годишнина ще бъде чествана в курортния комплекс на 11 юни с подкрепата и съдействието на Министерство на туризма, Министерство на външните работи и Община Варна. Допълнително ще бъдат аносирани събитията за честванията.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: