Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
МЕУ предостави достъп до изходния код на машините за гласуване
Автор: Екип Ruse24.bg 16:39 / 11.10.2022Коментари (0)343
©
Министерство на електронното управление спази закона и на 28 септември 2022 г., предостави достъп до изходния код на машините за гласуване на всички регистрирани политически наблюдатели, които имаха интерес. Това се случи за първи път след като с решение № 1389 от 5 септември 2022 г. Централната избирателна комисия разреши достъпа до изходния код на регистрираните политически наблюдатели по процеса на удостоверяване, който се проведе в Министерството на електронното управление.

Министерство на електронното управление покани всички регистрирани представители от политическите партии в публичния електронен регистър на ЦИК на представителите в процеса на удостоверяване по чл. 213а от Изборния кодекс, както и международни наблюдатели, за да получат достъп до изходния код на софтуера на машините за гласуване, в защитена среда на МЕУ.

На поканата се отзова единствено един от трима регистрирали се политически представители, както и международни наблюдатели.

Министерство на електронното управление извърши открито и прозрачно всяка една процедура от процеса на удостоверяване на машините за гласуване както е предвидено и от Изборния кодекс.

Напомняме, че за първи път МЕУ свика публично обсъждане на актуализираната Методика за удостоверяване на съответствието на устройството за машинно гласуване и отрази всички предложения на политическите представители, неправителствените организации и гражданите, които се включиха.

За първи път, в присъствието на медиите, открито и на случаен принцип чрез генератор бяха изтеглени серийните номера на машините за гласуване, които преминаха процеса на удостоверяване, онлайн бе показан и целият процес по генериране хеш кода и довереното изграждане на софтуера за ТУМГ.

Удостоверяването включва и множество функционални тестове, включително на възможни ситуации, които активират защитата на машините (т. нар. съобщения за грешки), с цел гарантиране на сигурността на вота.

Представители на регистрираните за участие в изборите партии, коалиции и инициативни комитети, на български неправителствени организации, които са регистрирали наблюдатели, както и не повече от двама представители на Българската академия на науките (БАН), регистрирани в съответния регистър на ЦИК, както и международни наблюдатели, бяха поканени да присъстват на всички стъпки от удостоверяването.

Още по темата: общо новини по темата: 652
22.02.2023 »
26.01.2023 »
26.12.2022 »
26.12.2022 »
26.12.2022 »
26.12.2022 »
предишна страница [ 1/109 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Парламентарни избори 2023 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: