Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
МИР изпрати за одобрение в Брюксел програмата за наука и иновации за над 2 млрд. лв.
Автор: Екип Ruse24.bg 14:58 / 27.10.2022Коментари (0)286
©
На 26 октомври Министерството на иновациите и растежа изпрати за одобрение от Европейската комисия Програма "Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ 2021-2027 г. (ПНИИДИТ). Общият й бюджет е 2,14 млрд. лева. Очаква се изпълнението ѝ да стартира в началото на следващата година, съобщават от Министерството.

По програмата могат да кандидатстват висши училища, научноизследователски организации и бизнес. Тя има два приоритета – "Устойчиво развитие на българската научноизследователска и иновационна екосистема“ и "Цифрова трансформация на публичния сектор“.

По първия приоритет ще бъдат развивани вече изградените Центрове за върхови постижения и Центрове за компетентност, ще се подкрепят внедряването на технологии, трансферът на знание и скъсяването на пътя от проучванията до иновациите. В т.ч. ще се подпомогне и развитието на Лабораторния комплекс на "София тех парк“. Ще бъдат финансирани и проекти, получили знака за качество "Печат за върхови постижения“ по програмите "Цифрова Европа“ и "Хоризонт Европа“ на ЕК. Ще се инвестира в индустриални иновационни програми за развитие на технологии, чрез които регионите да станат по-конкурентоспособни и климатично неутрални.

По втория приоритет ще се финансира дигитализацията на публичния сектор, повишаването на киберсигурността в администрацията, създаването на пространства от данни, отворен достъп до наука и др.

Програмата съдържа три стратегически интервенции, по които ще разпредели:

1) Подкрепа в размер на 70 млн. евро (от ЕФРР+национално) за изграждането на национална мрежа от 12 цифрови и иновационни хъбове, част от европейската мрежа (4 съфинансирани от програма Цифрова Европа на ЕК и 8, отличени с "Печат за върхови постижения“). Хъбовете представляват обединения между бизнес, научни организации и университети, неправителствен сектор и технологични и бизнес- медиатори. Те ще бъдат изградени във всички региони за планиране и ще предоставят специализирани услуги за малки и средни предприятия.

2) Подкрепа в размер на 142 млн. евро (от ЕФРР+национално) за развитие на Центровете за върхови постижения и Центровете за компетентност, изградени по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж“ (2014-2020 г.) Ще се финансира тяхното устойчиво развитие, засилване на капацитета им за приложни изследвания и пълноценното им участие в иновационната екосистема чрез разработване и изпълнение на бизнес-планове, в т.ч. и за регионално развитие.

3) Подкрепа в размер на 25 млн. евро (от ЕФРР+национално) за ваучерна схема за МСП за насърчаване сътрудничеството и използването на потенциала в Центровете за върхови постижения, Центровете за компетентност, обектите от Националната пътна карта за научна инфраструктура и други научноизследователски организации и висши училища. Иновативните ваучери ще осъществят връзката между секторите академия-бизнес с цел да подпомогнат предприятията в тяхното развитие, проучване на нови възможности или разрешаване на конкретни технологични или бизнес-предизвикателства.

ПНИИДИТ е основният инструмент за постигане на интелигентна трансформация на българската икономика чрез инвестиции в научните изследвания и иновациите. 275 млн. евро национално и европейско финансиране ще подпомагат връзката индустрия-академия чрез разнообразни грантови схеми.

Програмата ще бъде подпомагана в изпълнението си от 2 междинни звена - Изпълнителна агенция "Програма за образование“ и Министерството на електронното управление.

Припомняме, че в края на август МИР изпрати за одобрение в Брюксел и Програма "Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027 (ПКИП) с бюджет близо 3 млрд. лв. Тя беше одобрена на 3 октомври (https://www.mig.government.bg/vodestha-novina/ek-odobri-programa-konkurentosposobnost-i-inovaczii-v-predpriyatiyata-za-3-mlrd-lv/ ). Средствата ще бъдат инвестирани в иновации, дигитализация, енергийна и ресурсна ефективност за българския малък и среден бизнес. Стартът й се очаква до края на годината.

По двете програми заедно (ПКИП и ПНИИДИТ) МИР ще управлява общо над 5 млрд. лв. за периода 2021-2027.

На 21 октомври служебният кабинет обяви на брифинг в Министерския съвет, че са осигурени европейски средства общо в размер на над 14 млрд. лв. по 7 официално одобрени програми (https://www.mig.government.bg/vodestha-novina/sluzhebniyat-kabinet-osiguri-evropejski-sredstva-v-razmer-na-nad-14-miliarda-leva/






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Денят като гозба
Масови протести срещу цените на горивата
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
Войната в Украйна
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: