Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
МОН предлага нови 9 защитени специалности
Автор: Екип Ruse24.bg 15:10 / 09.12.2022Коментари (0)330
©
Нови девет специалности да влязат в Списъка на защитените от държавата специалности от професии за 2023/2024 учебна година, предлага Министерството на образованието и науката. Списъкът е публикуван за обществено обсъждане на сайта на МОН.

Седем от специалностите са от професионално направление "Строителство“ - "Строително дърводелство“, "Строително тенекеджийство“, "Вътрешни облицовки“, "Покриви“, "Метални конструкции“, "Сухо строителство“ и "Строител на релсови пътища и съоръжения към тях“. Останалите две са "Класически инструменти“ за професия "Лютиер“ от професионално направление "Приложни изкуства и занаяти“ и "Конструиране, моделиране и технология на кожено-галантерийни изделия“ от професионално направление "Производствени технологии – текстил, облекло, обувки и кожи“. С тях за защитените от държавата специалности от професии ще станат общо 60. Това са специалности, които са уникални като съдържание и всяка от тях се преподава в не повече от четири училища в страната. Обучението по тях се извършва по осъществен държавен прием в паралелка с най-малко 9 ученици.

От списъка се изважда една специалност - "Дограма и стъклопоставяне“, тъй като вече не отговаря на критерия за уникалност по териториален признак.

С шест нови да се актуализира и Списъкът със специалности с очакван недостиг от специалисти на пазара на труда за учебната 2023/2024 година, предлага още МОН. Две специалности са от професионално направление "Горско стопанство“ - "Дърводобив“ и "Механизация на горското стопанство“. Други две са от професионално направление "Строителство“ - "Основни и довършителни работи“ и "Строителство и архитектура“, а останалите са "Програмно осигуряване“ от професионално направление "Компютърни науки“ и "Логистика на товари и услуги“ от професионално направление "Транспортни услуги“.

Така специалностите с очакван недостиг от специалисти на пазара на труда ще станат общо 84. Обучението по тях се извършва по осъществен държавен прием в паралелка с най-малко 12 ученици.

Списъците са актуализирани с предложения от национално представителните работодателски организации и министерствата. Предвижда се да се прилагат от учебната 2023/2024 година за учениците, приети в VIII клас по държавния прием.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Масови протести срещу цените на горивата
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Предаване "Цветовете на Пловдив"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: