Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
МОН с допълнителна подкрепа за училища с по-ниски резултати
Автор: Екип Ruse24.bg 22:43 / 20.02.2024Коментари (0)986
© МОН
Министерството на образованието и науката ще подкрепи с целенасочени политики и програми училищата с най-ниски резултати на националните външни оценявания, съобщиха от образователното министерство.

"Ние безкрайно вярваме в потенциала на всяко дете и знаем, че трябва да затворим ножицата в образователните постижения. Това трябва да стане чрез повдигане на тези, които са на най-ниско ниво“, заяви заместник-министърът на образованието и науката Наталия Митева по време на форум в София Тех Парк, посветен на уменията на бъдещето във връзка с кандидатурата на България за присъединяване към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). 

Събитието бе организирано от Дипломатическия институт към Министерството на външните работи и Дигиталната национална коалиция. По новата програма "Образование“ се предвиждат мащабни инвестиции, които целят текущият модел на обучение да премине към по-компетентностен и насочен към умения. Това е основна препоръка на ОИСР, посочи Наталия Митева. 

По думите ѝ училищата с по-ниски резултати ще получат допълнителна подкрепа от ментори, ще се разработят планове за подпомагането им и ще бъде освободен режимът на тяхната работа. "Те трябва да могат да направят качествен скок за своите ученици“, посочи заместник-министърът на образованието.

Тя цитира резултатите от изследването PISA, според което един от основните проблеми на българското образование е голямото неравенство между различните училища. Затова е изключително необходимо да се подобри ефективността на образователните институции. Важен инструмент в този процес са технологиите, включително изкуственият интелект, обясни Наталия Митева.

По думите ѝ в момента в целия свят тече процес на трансформация на образователните системи, част от който е и България. "Докато през 80-те години страната ни беше на едно от първите места по качество на образованието според световните аршини, то сега аршинът се е промени. Според последното изследване на PISA ние все още сме добри в това да учим децата да възпроизвеждат знания и да ги тестваме на това през националните си оценявания, но трябва да ги подготвяме по-добре да използват това знание в живота“, посочи Наталия Митева по време на форума.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Почина сливенският митрополит Иоаникий
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Задържаха кмета на Омуртаг Ешреф Ешрефов
Академичната общност излиза на протест
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: