Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
МОСВ осигури обществен достъп до преработения доклад за оценка на въздействието на инсинератора в Гюргево
Автор: Екип Ruse24.bg 10:25 / 02.11.2023Коментари (0)1278
© Община Русе
Инвеститорът за изграждането на инсинератор за медицински отпадъци в Гюргево е актуализирал и преработил своя доклад за оценка на въздействието върху околната среда (ДОВОС) в съответствие с коментарите от българска страна. Това става ясно от писмо, изпратено от екоминистъра Юлиан Попов до Община Русе и РИОСВ – Русе за изразяване на становище, съобщиха от Община Русе.

До 24 ноември русенци могат да изразят мнението си относно изграждането на съоръжението за медицински отпадъци, а Община Русе отново ще заяви своето отрицателно становище. Участието на местното население в процедурата по ОВОС е важно и общинската администрация призовава жителите като пряко заинтересовани от изпълнението на подобен проект, да изпратят своите становища до МОСВ или до Община Русе в указания срок – 24 ноември. 

Общината ще разгледа подробно доклада и ще изпрати до МОСВ обосновано отрицателно становище относно изграждането на инсинератора.

Компетентен орган по процедурата за Оценка въздействието върху околната среда в трансграничен контекст, който е заявил участие в процедурата, е министърът на околната среда и водите. От него и от румънското министерство зависи дали да бъде реализиран проектът и стриктният контрол по проведената процедура от двете страни.

Община Русе е предприела действия за поредно сезиране на МОСВ относно инвестиционното предложение. Припомняме, че през август кметът Пенчо Милков изпрати на министър Юлиян Попов и на румънското министерство на околната среда подписка "против“ с участието на близо 1700 граждани и още над 40 становища относно инвестиционното предложение за изграждане на инсинератора в граничния румънски град. През септември съвместни комисии между българските и румънските общински власти заседаваха и излязоха с обща декларация до президентите на България и Румъния и до депутатите, представящи местното население.

Ето и подробностите за проекта за изграждането на инсинератора в Гюргево:

С писмо Nr DGEICPSC/100850/08.08.2023 г. на Министерството на околната среда, водите и горите на Румъния е получена нотификация за проекта, доклад за оценка на въздействието върху околната среда - на български и английски език, и доклад за степента на оценка на въздействието на проекта върху защитени зони в Румъния (на български и английски език). Основните параметри на инсинератора са следните:

Местоположение: Теренът, предложен за изпълнението на проекта, се намира на платформа 2 на бившия химически завод в Гюргево

Капацитет: 7,2 тона на ден и съответно 2 304 тона на година от следните отпадъци: Медицински опасни и медицински неопасни отпадъци и странични животински продукти

Емисии в атмосферата: Твърди частици, серен диоксид, азотен диоксид и въглероден диоксид

Технически параметри на изпускателното устройство: 1 комин с диаметър 500 мм и височина 10 м на кота +/-0,00

Провеждане на мониторинг на въздуха: Непрекъснат мониторинг на NOX, NH3, CO, SO2,HCl, HF, Hg, TCOV

Зона на трансгранично въздействие: Разстоянието на разпространение на концентрациите на атмосферни замърсители (за най–високата регистрирана скорост на вятъра – 16,9 m/s) са под границата от 534 м.

Повече за доклада, оповестен от Министерството на околната среда и водите за обществен достъп относно изграждането на инсинератор за медицински отпадъци на територията на община Гюргево, вижте тук: https://www.moew.government.bg/bg/proekt-za-izgrajdane-na-hale-sgrada-drenajen-betonov-basejn-betonovi-plostadki-ograda-osvetitelna-sistema-izpulnenie-na-sondajna-i-vutreshna-mreja-za-vik-postavyane-na-prechistvatelna-stanciya-za-otpadni-vodi-postavyane--15434/?fbclid=IwAR0X6loZNPhOd7Nu_KfaYoO9jh_blhhRu8_YWHFlCz_g_zO-Kz6mpasZlFc






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: