Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
МОСВ с варианти за решаване на проблема на "Средна кула" и "Долапите"
Автор: Екип Ruse24.bg 15:54 / 11.03.2014Коментари (1)2309
©
Министерството на околната среда и водите разпространи информация от срещата с областния управител Венцислав Калчев, кмета на Община Русе Пламен Стоилов и представители на жителите от кварталите Средна кула и Долапите. Публикуваме текста на съобщението без редакторска намеса:

По инициатива на министър Михайлова вчера в сградата на МОСВ се проведе среща с кмета на община Русе Пламен Стоилов, неговите заместници, кметския пълномощник на квартал "Долапите" и инж. Иван Иванов, представител на Инициативния комитет. В срещата участие взе и областният управител на Русе Венцислав Калчев. Министър Михайлова благодари на присъстващите, че са се отзовали на поканата.

Тя представи екипа от МОСВ - Дин Онбаши и Атанас Костадинов, заместник-министри и Спиридон Александров, ръководител на Управляващия орган на ОПОС.

Министър Михайлова изрази своето задоволство, че се провежда този диалог, като изрази убеждението си, че това е най-работещата форма, за да се види какво може да бъде решението на проблема на жителите в кварталите на гр. Русе - "Средна кула" и "Долапите".

В началото на срещата представителите на инициативните комитети от двата квартала внесоха подписка с искане за изграждане на канализационната мрежа до края на 2014 г. Те изразиха притеснението си, че решението на този проблем е било отлагано дълги години.

Екипът на МОСВ отбеляза, че е много важна позицията на ВиК Русе по казуса и изрази необходимостта от присъствие на техен представител при организирането на следващи срещи. МОСВ не е отговорно за изграждането на канализации и ВиК инфраструктура, то управлява оперативна програма, която финансира проекти на общини към днешна дата. Министърът обясни, че в новия програмен период на оперативната програма се предвижда финансиране на проекти на общини и ВиК дружества.

Кметът на общината изрази виждането, че общината е свършила своите анагжименти по отношение на подготвянето на проекта и по процедурите за оценка. Той подчерта, че общината винаги е намирала подкрепа от екипа на МОСВ през годините и изрази надежда да се намери вариант този проект да се случи.

Министър Михайлова каза, че няма подписан договор между общината и МОСВ, а съществува само решение на Управляващия орган на ОПОС от началото на 2013 г. Тя обърна внимание на две условия в издаденото решение на Управляващия орган "т. 3 Безвъзмездната финансова помощ да бъде предоставена чрез подписване на договор за безвъзмездна финансова помощ между министъра на околната среда и водите и бенефициента, както и след получаване на писмено уведомление от договарящия орган за осигурено финансиране за изпълнение на дейностуте по проекта. Т. 4 при липса на финансиране по Оперативна програма "Околна среда 2007-2013 г." и възможност, съгласно нормативната уредба да бъде предоставена безвъзмездна финансова помощ от Кохезионния или Структурните фондове на ЕС за програмен период 2014-2020 г., след допълнителен преглед по отношение на обхвата на проекта и допустимостта на разходите".

Министърът изрази съжалението, че няма възможност всички проекти по ОПОС да получат финансиране от последния програмен период. 

"За съжаление, ние сме в тази ситуация, защото тогава, когато е взето решение да се издават такива решения на Управляващия орган, основната идея, очевидно, е била да се подготвят проекти,които да бъдат готови за следващия програмен период. Тъй като тогава, когато те са били издавани вече се е знаело, че оперативната програма не разполага с финансови ресурс. Вече е била наддоговорена. ", допълни министърът.

От гледна точка на МОСВ има един готов проект, който може да бъде финансиран в програмен период 2014-2020г. В новия програмен период съществува възможност няколко готови проекта да бъдат обединявани в един голям , за да се осигури одобряване пряко от ЕК и да се избегне разглеждане на проекта от националния управляващ орган. "Ние разчитаме на тези проекти, за да можем да защитим новата си програма ", обясни министър Михайлова.

На въпрос от страна на общинска администрация Русе за други възможности за алтернативно финансиране, екипът на МОСВ обърна внимание към инвестиционната програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите". Министър Михайлова съобщи, че има съвместно решение с НСОРБ от октомври месец тази година да се започне с работата по програмата за 2015 г.

Тя потвърди, че на тази среща са се събрали хора, които се опитват да решат въпроса. "Уважавам притеснението на гражданите на двата квартала в Русе, уважавам усилията на общината, опитвам се да й бъда от полза, като й давам различни варианти в търсенето на решение, което да скъси времето му на изпълнение", каза министър Михайлова. Тя обяви, че в сряда тази седмица на Обществения съвет, свикан от областния управител ще присъства заместник-министър Дин Онбаши, заедно с ръководителя на Управляващия орган на ОПОС, за да изложат позицията на МОСВ.


Още по темата: общо новини по темата: 15
01.12.2014 »
21.03.2014 »
16.03.2014 »
13.03.2014 »
13.03.2014 »
11.03.2014 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 12.03.2014 г.
0
 
 
Въобще не се притеснявайте Онбаши-михайлова, че на изборите тази година ще губите поголовно...
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: