Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
¬ход
close
«ј–≈∆ƒјЌ≈...
Ќачало
–усе
—портни
–егионални
Ѕългари€
ћеждународни
Ћюбопитно
√алерии
Ћичности
RSS
ћ¬– към абитуриентите: ќпичайте си акъла!
јвтор: ≈кип Ruse24.bg 13:02 / 22.05.2017 оментари (4)661
©
ќƒ ћ¬– ѕловдив даде практически препоръки за абитуриентите. Plovdiv24.bg ги публикува без редакторска намеса:

јбитуриентските празници винаги са изпълнени с много емоции и вълнуващи прежив€вани€. ѕразнуват не само завършващите училище, но и техните родители и при€тели. ¬ празнично настроение човек е склонен към компромиси, но когато те са свързани с неправилно поведение на път€, това може да доведе до пътен инцидент и наран€вани€.

ѕо време на празничните дни на месец май 2016 г. пътните полицаи са установили повече от 700 нарушени€, допуснати от абитуриенти-шофьори, от водачи на автомобили, с които се превозват абитуриенти или техни близки. ќбщи€т брой на взетите от пътните полицаи мерки спр€мо празнуващи надхвърл€ 800. Ќай-честите нарушени€ са неизползването на обезопасителен колан, неправилен превоз на пътници, управление на моторно превозно средство от неправоспособни водачи и управление под въздействие на алкохол.

«а да остане празничното настроение, "ѕътна полици€" съветва:†

- —пазвай «акона за движението по пътищата
- ќсведоми се за новите изменени€ в «акона за движението по пътищата
- ѕогрижи се за сво€та безопасност
- Ѕъди емоционален, но се контролирай
- Ќе прекал€вай с алкохола по време на бала
- јко ще шофираш, не пий алкохол
- »збери родител или близък да ти бъде шофьор на бала и след него
- јко не си правоспособен водач, не демонстрирай шофьорските си "умени€" точно на бала
- ѕри нужда позвъни на телефон 112 или отиди в най-близкото районно управление

—пазвай «акона за движението по пътищата†

«аконът и ѕравилникът за прилагане на «акона за движението по пътищата важат и през празничните и почивните дни. Ќарушени€та не остават незабел€зани. ¬се по-често те се документират с автоматизирани технически средства и не се налага спирането на автомобила в момента на извършването на нарушението.

ќсведоми се за новите изменени€ в «акона за движението по пътищата†

ќт тази година са в сила изменени€ и допълнени€ в «акона за движението по пътищата и гол€ма част от т€х каса€т управлението на моторни превозни средства от неправоспособни водачи и от водачи под въздействието на алкохол или наркотични вещества или техни аналози. —анкциите са сериозни и за собствениците на превозните средства, които са им ги предоставили.

ѕогрижи се за сво€та безопасност

√рижата за личната сигурност и безопасност са водещи в живота на всеки човек. Ќе позвол€вай рисковото поведение на твоите при€тели да те постави в опасност от пътен или друг вид инцидент по време на тво€ абитуриентски бал. Ќай-рисковото поведение на возещите абитуриенти е свързано с: управление с превишена скорост и извършване на опасни маневри с автомобили; отнемане на предимство; преминаване при червен сигнал на светофара; неправилно превозване на пътници, показващи се от прозорците и люковете на автомобилите или седнали върху рамките на вратите; возене на повече пътници от бро€ от местата за с€дане; управление от неправоспособни водачи и/или употребили алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози; подаване на неразрешени светлинни и звукови сигнали и агресивно поведение към останалите участници в движението, главно към пешеходците. ѕомни, че червени€т сигнал на светофара не дава предимство на празнуващите.

Ѕъди емоционален, но се контролирай

≈уфори€та не може да скрие опасностите на път€. “€ не е оправдание за извършване на необмислени и рискови действи€.  омбинаци€та от емоции и еуфори€ е лош съветник и води до загуба на чувството за предпазливост, до безкритичност и опасна агресивност. —амоконтролът в такива моменти не пречи на приповдигнатото настроение, но остав€ повече спомени от преживените емоции.

Ќе прекал€вай с алкохола по време на бала

јлкохолът не е най-доброто средство за повишаване на настроението. “ой има много странични ефекти, които се про€в€ват по различно време. ¬ъзможно е алкохолното опи€нение дори да развали празничното ти настроение и това на при€телите ти. ћоже да попаднеш в различни рискови ситуации в следствие на "смелите" решени€, взети под въздействието на алкохол.

јко ще шофираш, не пий алкохол†

јко ти ще шофираш до ресторанта и обратно, не пий алкохол. јко все пак решиш да се забавл€ваш по този начин, навреме си осигури трезвен и опитен водач на празничната кола. Ќе забрав€й, че изпити€т алкохол подвежда към взимане на "смели" решени€, а крайни€т резултат е нежелан.

»збери родител или близък да ти бъде шофьор на бала и след него

ѕредварително изберете шофьор за празничното шествие с автомобили. “ова може да е родител или друг близък. јко си правоспособен водач, не шофирай под въздействие на алкохол. Ќе се качвай в кола с шофьор, който вече е пил. »зползвай, че си в центъра на вниманието и се изпълн€ват твоите желани€, като помолиш и останалите да не рискуват празникът да се провали. ѕри нужда потърси съдействие и от родителите или други близки.

јко не си правоспособен водач, не демонстрирай шофьорските си "умени€" точно на бала

јко все още не си правоспособен водач, но имаш известни познани€, не ги демонстрирай точно на бала. ≈моциите в този момент може да се окажат лош съветник. –искът от попадане в пътен инцидент в подобна ситуаци€ е много по-гол€м.

ѕри нужда позвъни на телефон 112 или отиди в най-близкото районно управление†

ѕомогни си и сам, като бъдеш внимателен и не се примир€ваш с нарушени€та на обществени€ ред, които може да застрашат и сигурността на движението по пътищата. Ќе забрав€й, че винаги може да се обадиш на телефон 112 и да поискаш помощ. ѕодсигури се и с телефонните номера на близки, които биха се отзовали на молбата ти за помощ.
ќще по темата: общо новини по темата: 66
29.05.2019 »
22.05.2019 »
19.05.2019 »
19.06.2018 »
13.06.2018 »
30.05.2018 »
предишна страница [ 1/11 ] следващата страница


«ареждане! ћол€, изчакайте ...
-1
 
 
.....абитърент предупреден бади да не срестнеш  ≈–» ти.
-1
 
 
 ак можеш да опечеш нищо, което го н€маш
 оментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! ¬сички коментиращи са се съгласили с ѕравилата за публикуване на коментари.
»«ѕ–ј“» Ќќ¬»Ќј
« —ептември 2019 г. »
пон
вто
ср€
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
јктуални теми
ƒунав в ѕърва лига, сезон 2019/2020
“¬ и шоу сезон 2019/2020 г.
ћестни избори 2019
Ќационален отбор на Ѕългари€ по волейбол
–азследване за руски шпионаж
назад 1 2 3 4 5 напред
јбонамент
јбонирайте се за mail бюлетина ни !
јбонирайте се за наши€ e-mail и ще получавате на личната си поща информаци€ за случващото се в –усе и региона.
e-mail:
јнкета
ўе почивате ли идната зима?
ƒа, в Ѕългари€
ƒа, в чужбина
Ќе
Ќе съм решил/а още

–ј«ƒ≈Ћ»:
Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
ѕотребители
√–јƒќ¬≈:
ѕловдив
¬арна
Ѕургас
–усе
Ѕлагоевград
«ј Ќј—:
«а контакти
«а реклама
ѕравила
–усенци във facebook
RSS за новините
©2008 - 2018 ћеди€ груп 24 ќќƒ. Ruse24.bg - ¬сички права запазени. — вс€ко отвар€не на страница от Ruse24.bg, се съглас€вате с ќбщите услови€ за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). ¬ъзпроизвеждането на цели или части от текста или изображени€та става след изрично писмено разрешение на ћеди€ груп 24 ќќƒ. ћнени€та изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и ћеди€ груп 24 ќќƒ не носи отговорност за т€х. ѕостав€нето на връзки към материали в Ruse24.bg е свободно. —айтът е разработен от ћеди€ груп 24 ќќƒ.
—татистика: