Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Магистратите на проверка за почтеност
Автор: Екип Ruse24.bg 08:57 / 27.07.2016Коментари (0)1218
©
Всички съдии, прокурори и следователи ще минават на проверка за почтеност. Това решиха депутатите, които приеха окончателно част от промените в Закона за съдебната власт. Проверката ще се прави от Инспектората към ВСС, като през нея ще преминават и експертите на звеното.

Членовете на ВСС няма да се ползват от т.нар. кариерен бонус, при който след приключване на мандата да се връщат на едно стъпало по-високо в магистратската си длъжност, решиха още народните представители.

Предложението за кариерен бонус дойде от ПФ и БСП, но бе подкрепено и от ДПС. ГЕРБ и РБ обаче се противопоставиха. Емил Димитров от ПФ скочи, че с това решение на мнозинството членовете на ВСС на практика ще бъдат санкционирани, тъй като след приключването на мандата им, те няма да могат да се завърнат на същата позиция, на която са били, преди да отидат във ВСС, защото тя вече е заета от друг и ще трябва да бъдат назначени по-ниска. 

Депутатите влязоха в словесен сблъсък и около предложението стажът на членовете на ВСС и на Инспектората да им се зачита за получаване на обезщетението от 20 заплати при напускане на системата. Депутатите бяха на крачка да не допуснат тази опция, но решиха да си оставят време да помислят и отложиха гласуването по тази точка за днес. 

Избраници от мнозинството уточниха, че в крайна сметка смятат да разпишат стажът да се брои.

С гласуваните промени на второ четене бе решено още членовете на Инспектората към ВСС да минават през проверка за почтеност. След разгорещени спорове депутатите одобриха и поправки в посока разширяване на съдийското самоуправление. 

Решено бе общите събрания в съответния съд задължително да изслушват всички кандидати за ръководители. Това ще важи и за мераклиите да оглавят ВКС и ВАС, като там изслушването ще става пред пленума. Първоначалната идея, подкрепена и в правната комисия, бе общите събрания само да имат такава възможност, но не и да е императивно условие в закона. 

"Прокарва се институтът на т.нар. съдийско самоуправление, който рискува да заложи такива мини, че бедна ви е фантазията докъде може да стигне хаосът в съдебната система", предупреди след обрата в позициите Четин Казак от ДПС. 

"Служил съм 2 години в българската армия като сапьор и мините не ме плашат. Важното е да знаем как да ги обезвредим", опонира му пък шефът на правната комисия в НС Данаил Кирилов от ГЕРБ. Военната тематика ми дойде малко в повече, сряза ги обаче парламентарната шефка Цецка Цачева

След като бе прието общите събрания задължително да изслушват кандидатите за ръководители на съдилища Митхат Метин от ДПС заяви, че с това е проличало задкулисието в НС. "Видя се как една малка група доминира над голяма.

Съчувствам на парламентарната група на ГЕРБ", завърши дебата той. "Получавам съдействие и от премиера Бойко Борисов и както се вижда и от парламентарната група на ГЕРБ. Това способства за бързото и конструктивно приемане на текстовете", изрази задоволство в кулоарите на НС по време на дебатите правосъдният министър Екатерина Захариева, която е вносител на промените.

Депутатите отхвърлиха предложението на лидера на ДСБ Радан Кънев за назначаване на зам.-главен прокурор с ресор "борба с корупцията".


Източник: Монитор






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: