Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Махат очните лекари от оптиките
Автор: Екип Ruse24.bg 08:54 / 25.08.2010Коментари (2)462
Очните лекари вече няма да имат право да преглеждат в малките квартални оптики. Занапред определянето на диоптрите и дори само измерването на остротата на зрението ще се извършва в специализирани очни кабинети. Това предвижда новият медицински стандарт по "Очни болести" на Министерството на здравеопазването, който бе публикуван в "Държавен вестник" вчера и влиза в сила от 24 октомври.

В момента офталмолози поставяха масово диагнози и определят диоптри в малките магазинчета за очила срещу прегледи за 2 лева. Измерването става чрез елементарна компютърна програма на лаптоп, сврян в някой ъгъл, посочиха специалисти от МЗ. В бъдеще обаче всяко изследване ще се осъществява в офталмологичен кабинет, оборудван със специализирана апаратура и отговарящ на още куп изисквания. Сред тях е и височината на кабинета да е най-малко 2,20 метра, ако е част от самостоятелна лекарска практика, и да е с височина 2х50, ако е в сграда на диагностично-консултативен или медицински център.

По данни на Българския лекарски съюз сега има над 1200 оптики в крайните квартали и в малките градчета. В тях на територия колкото килер работят и продавачи, и доктори, които преглеждат пациентите. По мнението на специалистите извършваните в тях прегледи не са точни.

Медсестрите и санитарите в очните клиники, които се грижат за пациентите с остри инфекции, като тежък конюнктивит, няма да имат право да влизат при останалите пациенти, за да не разнесат заразата с инструменти, чаршафи или кърпи.

Малките общински болници занапред пък няма да могат да извършват никакви кардиологични манипулации, дори няма да поставят доплеров апарат за изследване на кардиологичните функции. Тази забрана пък е залегнала в новите медицински стандарти на МЗ по кардиология, които вчера бяха публикувани в "Държавен вестник". Занапред за тези неща те ще могат най-много да оказват първа помощ на пациента и да го препращат с линейка в големите болници с кардиологични отделения, независимо дали те са държавни, областни или частни, които работят със здравната каса.

Клиничните лаборатории за изследване на кръв и урина занапред ще дават денонощни дежурства, изисква пък новият медицински стандарт "Клинична лаборатория". Така според комисията, работила по него, ще се осигури възможност за изследвания по всяко време при спешни случаи и остри състояния.

Завишените изисквания към кардиологичните отделения, магазините за оптика и клиничните лаборатории се налагат от единните изисквания за добра медицинска практика в Европейския съюз, е мотивът на експертите от Министерството на здравеопазването, работили по новите документи.

Източник: Монитор







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
да ги махат миналата година една ме прати на операция а окото ми се оправи само след 3 дни . оптиката в кършака на кръстовището срещу ескейп
0
 
 
На 1 септември синът ми има час за офтамолог без направление срещу 25 лв.но е при добър специалист и съм доволна,давам си ги на всеки 6 месеца
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Земетресения в България
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: