Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Майка на бебе плати 7.80 лв. такса "записване на час" при личния лекар на детето
Автор: Екип Ruse24.bg 09:10 / 10.03.2023Коментари (1)420
©
Майка на 9-месечно бебе е платила такса при личния лекар на детето в размер на 7.80 лeва. Жената твърди, че не е била предупредена, още повече че деца не заплащат потребителска такса. Миналата седмица в четвъртък Елена Вътова води 9-месечната си дъщеря Михаела-Ивет на задължителна консултация при педиатър за деца под 1 година. 

“Бях много неприятно изненадана от факта, че трябва да заплатя и то 7.80 лева", каза майката пред NOVA.

Било й казано, че новите правила ще влязат с началото на новата година, но досега не й се налагало да плаща такава такса.  По-късно е разбрала, че педиатърката им е сключила договор с фирма за записване на часове, а таксата за това е 1% от МВР - или 7.80лв., разказва майката. Това означава, че вече и преглед на дете ще бъде с потребителска такса. 

“След прегледа на детето лекарката ми каза, че трябва да платя потребителска такса. Върнах се до дома си за пари и й занесох 2.90 лв. Бях още по-възмутена, когато тя ми каза, че таксата вече е 7.80 лв.", добави още жената. След този случай Вътова решава да провери сама дали увеличението на потребителската такса е влязло в сила.

Педиатърът д-р Красимира Косева обясни, че това е административна такса, която е въведена в нейната практика от Нова година.

“Първото посещение на майката беше през януари, когато тя е подписала договор, че е съгласна с административната такса. Тогава не съм й взела такса. Такава ми е практиката - когато хората се информират не взимам такса, на второто посещение хората вече са използвали административните услуги, затова съм взела и въпросната такса", обясни лекарката. 

Административната такса не е такса за преглед, поясни тя.

“Прегледът винаги е бил безплатен. Това не е такса за преглед. Срещу административната такса пациентите имат възможността да контактуват с човек, който раздава часовете, не само с електронна платформа, както беше преди това", каза още д-р Косева. 

А таксата от 7.80лв е по нейна преценка. “Това е 1% от минимална работна заплата. Така съм преценила. Все пак аз съм търговско дружество и на базата на разходите, които калкулирам - това е цената", посочи тя.  

Майката Елена Вътова твърди обаче, че при подписването не й е казано каква ще бъде текста. Не са й предоставили и копие. Казано й е само, че и съпругът й трябва да подпише документа.

“Нищо не ми е обяснила. Нито ми е дала възможност да откажа да подпиша такива документи. Явно е моя грешката и сега си понасям последствията", каза Вътова, която е категорична, че повече няма да посещава кабинета на д-р Косева, дори и това да се случва безплатно без записан час.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Така е като няма държава , а друг е въпросът , че много лекари станаха безскруполни ...
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Санирането на сградите
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: