Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Майки питат: Знаете ли какво е да гледате дете със 780 лева на месец, живеем на прага на бедност
Автор: Ливия Кукова 09:44 / 23.11.2023Коментари (2)545
©
През последното десетилетие все повече семейства изпитват финансови затруднения при отглеждането на дете, особено в първите две години, когато в повечето случаи жената не работи, тъй като е в майчинство. И ако през първата година средствата, които майките получават зависят от това какви доходи са имали, докато са работили, то през втората година нещата коренно се променят.

Сумата, която държавата отделя за отглеждането на дете през втората година към момента е 780 лв., като увеличението бе прието от депутатите това лято и бе изравнено с минималната работна заплата. Много майки се надяваха, че парите за втората година, в която те са в отпуск за отглеждане на дете, ще продължат да се увеличават, както се случва и с минималната заплата. Надеждите им обаче бързо са попарени, след като народните представители, през месец ноември, отказват да приравнят майчинството с минималната работна заплата.

Пред "Фокус“ майки споделят, че са силно разочаровани от това решение на депутатите и питат как точно се отглежда дете със сума от 780 лв., в условия, когато един от двамата родители е възпрепятстван да работи, за да може да се грижи за детето?

Решихме да проверим за какво точно стигат тези 780 лв. и достатъчни ли са в едно средностатистическо тричленно семейство. Ето какво показват сметките: През втората година от отглеждането на детето, пропорционално с растежа му, нарастват и ежемесечните разходи, които едно семейство трябва да отделя за храна, дрехи и други консумативи, необходими за отглеждането на дете. Да вземем за пример храната – в повечето случаи след навършване на 1 година детето бива записано на детска кухня, често това се случва още при навършване на 6 месечна възраст.

В държавната кухня в Благоевград цената на купоните за храна е 2.30 лв. на ден, като това включва супа - 100 грама, 130 грама основно и 150 грама десерт. В частната кухня цената е 5.80 лв. на ден, но и порциите са по-големи. Супа, основно и десерт са по 220 грама с изключение на десертите с бисквити, бишкоти, или тесто, които са по 150 грама. И в двата случая към закупените храни от детската кухня се налага да бъдат взети допълнителни хранителни продукти за закуска на детето, както и за междинните закуски. Средно едно плодово пюре или каша в буркан струва около 3 лв. за 190 грама. Отделно много деца продължават да приемат мляко, като при липсата на кърма, се налага тя да бъде заменена с адаптирано мляко. Цените тук са разнообразни, но средно една кутия излиза около 30 лв. Допълнително родителите често закупуват бисквити, зърнени закуски, сокове и други подобни хранителни продукти и напитки за децата, като на месец са необходими около 50 лв. за подобен вид покупки.

Друг голям разход за семействата са памперсите, като и тук пазара предлага голямо разнообразие от видове и ценови диапазони. Средно една еднократна пелена излиза около 0.30 лв., като правим уточнението, че цената най-често касае продукти, които са на промоция в търговските мрежи. По отношение на дрехите и обувките, то колкото по-голямо става детето, толкова по-скъпи стават и те. Тук е трудно да бъде калкулирана средна сума, тъй като децата растат по различен начин и на някои родители се налага по-често да пазаруват дрехи и обувки за своите малчугани.

На пръв поглед сметките показват, че 780 лв. са напълно достатъчни за отглеждането на едно дете, но точно тук се крие "подводният камък“. Реално тези пари, които майката получава през втората година от майчинството, в повечето случаи, се явяват неин единствен доход. За един семеен бюджет това означава, че двамата родители и детето трябва да се издържат с тези малко под 800 лв. плюс заплатата, която взима бащата. Според последните данни на Националния статистически институт Благоевград е на дъното по размер на работна заплата, като средната такава за областта е 1 337 лв. Това означава, че едно тричленно семейство в Благоевград, с дете под 2 години, би следвало да живее на месец с 2 117 лв. Разделено на три това прави 703 лв. на месец на член от семейството при линия на бедност за 2024 година в размер на 526 лв. Това от своя страна означава, че едно средно статистическо семейство в Благоевград на месец ще разполага с по 179 лв. на член, повече от прага на бедност.

Майки, с които разговаряхме казаха, че ако държавата действително иска да се бори с демографската криза у нас, то е крайно време властимащите да си сверят часовника с нормалните европейски държави и да се погрижат за децата на България.

Още по темата: общо новини по темата: 520
17.05.2024 »
17.05.2024 »
17.05.2024 »
16.05.2024 »
16.05.2024 »
16.05.2024 »
предишна страница [ 1/87 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Защо го казвате на нас?! Кажете го на този за коготжо сте Гласували! Моята майка ме е гледала с 80 лева заплата! Без майчинство! Без памперси! Без Детска кухня! Без детски залъгалки! ....
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: