Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Македонският президент харесва подхода на премиера Петков
Автор: Екип Ruse24.bg 14:36 / 15.12.2021Коментари (0)351
©
Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски, който е на посещение в Прищина, заяви по въпроса между Скопие и София, че подходът на новия български премиер Кирил Петков е приемлив и по-специално това, че историята не трябва да бъде единственият канал за комуникация между двете страни, предава МИА.

Приемам подхода на новия български министър-председател, който се застъпва историята да не е единственият канал, чрез който ние като две съседни държави да общуваме. Говорим за инфраструктура, говорим за енергийна свързаност, говорим за икономика и търговия, говорим за европейска интеграция, говорим за права и свободи на човека, говорим за пандемията. Но да не говорим за случилото се преди три или пет века. Това е модерен подход, който подкрепям, разбира се, че не подкрепям срока, защото беше обявен за шест месеца, смятам, че проблемът между нас може да бъде решен за много по-кратък период от време, каза Пендаровски.

На съвместната пресконференция с президента на Косово Вьоса Османи той каза още, че ако се забави решаването на въпроса между Северна Македония и България, това няма да се отрази дестабилизиращо на страната.

Ако в бъдеще не получим дата за преговори и ако спорът с България не бъде решен и останем в ситуация, в която ще чакаме дълго в чакалнята на ЕС, не вярвам в подобно развитие, но ако това се случи, уверявам ви, че нито днес има такива данни, нито утре може да има такива, които да показват дестабилизация на сигурността на Република Северна Македония, коментира Пендаровски в отговор на журналистически въпрос дали удължаването на срока за старта на преговорите може да означава дестабилизация на региона и на страната.

Президентът на югозападната ни съседка припомни, че РСМ е изправена пред подобна ситуация, когато е било отхвърлено членството в НАТО през 2008 г. заради проблема с Гърция тогава.

Десет години по-късно, през 2018 г., решихме проблема. През тези десет години нямаше дестабилизация на сигурността на страната. Така че не знам откъде идват тези оценки и на какво се базират, но това, което знам и трябва да знам като президент на страната в тази част, няма индикации, че ако изчакаме още с нерешен спор с България ... ще има и каквато и да е вътрешна или външна дестабилизация на страната. Така че от тази гледна точка гражданите на страната ни могат да бъдат спокойни, заключи Пендаровски на пресконференцията с Османи в Прищина.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: