Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Макс Баклаян: Златото е спасителен пояс от инфлацията
Автор: Живко Кръстев 16:16 / 30.04.2024Коментари (0)1030
©
Инвестиционното злато е барометър за геополитическа и макроикономическа несигурност. То е пари и финансов актив извън финансовата система, т.е. вид застраховка към финансовата система. Това каза Макс Баклаян – главен изпълнителен директор на българския и румънския офис на компанията Tavex, в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“. 

Златото е пари, а това, което държим в джоба си и наричаме "пари“, всъщност е валута, поясни той. "Разликата между пари и валута е, че парите имат стойност сами по себе си, а валутата няма. Ако има конфликти в света и ако паричната и монетарна политика на правителствата е по-засилена или извън контрол, тогава покупателната способност на нашата валута спада, тъй като има повече от един актив в обръщение. При златото намаляващата покупателна способност на валутата се отразява най-силно и в повечето случаи изведнъж“, обясни Макс Баклаян.

Златото е спасителен пояс от инфлацията. Инвестиционното злато е дефанзивен актив, подчерта той. "Това не е актив, който ще ви направи богати. Целта му е да запази покупателната способност на вашите спестявания, т.е. със 100-те лева днес да може да си купите същото след 10 години“, поясни експертът.

Много важно е инвеститорът да избере правилния финансов актив, който да постигне правилната финансова цел. "Когато си купувате физическо инвестиционно злато под формата на кюлче или монета, вие излизате от финансовата система, защото нямате контрагентен риск. Във финансовия свят обаче рискът е равен на възвращаемостта – колкото по-нисък е рискът, толкова по-ниска е възможната възвращаемост. В момента се намираме в експоненциална фаза на създаване на нов дълг и от възможно най-безрисковия актив, златото започва да се превръща в актив, който е много нискорисков, но с изключително висока възвращаемост“, обясни Баклаян.

Вариант за инвестиции в ценния метал е чрез закупуване на борсово търгуван фонд, който се базира на инвестиционно злато. "В този случай вие сте склонен да приемете контрагентен риск, т.е. да има ответна страна, която да изпълни или да не изпълни сделката. Такива инструменти са изключително ценни за по-волатилни активи, когато искате да влизате или излизате от пазара много по-бързо и лесно, с много по-малки такси. Ако си купите инструмент, който помага в постоянната търговия, най-много да направите своя финансов посредник по-заможен и богат, а не себе си. Не препоръчвам хората да са ежедневни купувачи и продавачи, ако това не им е основната работа. 95% от движенията във всеки един финансов актив се случват в 5% от времето. Ако не сте активни трейдъри и не се занимавате с това, за мен е изключителна грешка да търгувате. По-скоро трябва да инвестирате дългосрочно и да знаете, че парите ви работят за вас и имат т.нар. натрупваща се лихва с времето. Закупуването на акции на златодобивни компании може да са добра инвестиция“, посъветва експертът.

Златото е за всеки, смята той. "Всеки човек трябва да има спестявания и те трябва да са във валута, които запазват своята покупателна способност през годините.“






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба по Роберт Фицо
Парламентарни избори 2024
Двойно убийство в Пловдив!
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: