Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Мана нападна лозята в Русе и региона
Автор: Екип Ruse24.bg 10:20 / 07.08.2014Коментари (2)382
©
Инспекторите по растителна защита към БАБХ следят за фитосанитарното състояние на отглежданите земеделски култури в страната и появилите се по тях икономически важни вредители. Констатацията от тези наблюдения до средата на юли 2014 г. е, че има изключително благоприятни условия за натрупване на силен инфекциозен фон и протичане на чести инкубационни периоди при гъбните болести по лозата. Това се дължи на метеорологичната обстановка, която до отчетния период е динамична и бързо променяща се, с чести, интензивни валежи, придружени с градушки и силен вятър.

При запазване на метеорологичната обстановка и благоприятните условия за развитието и разпространението на болестите и неприятелите по лозята, се очаква увеличаване на плътността и степента на нападение от тях. Към момента лозята в цялата страна са във фенофаза от "грахово зърно" до "затваряне на грозда".

Влажното време и оптималните температури бяха изключително благоприятни за развитието и разпространението на мана по лозата. Към средата на юли отчетеното нападение по листата и ресата е повсеместно в цялата страна - 557 920 дка (92% от посевната площ). Констатирани са от четири до осем инкубационни периода. Основно отчетеното нападението по листата и ресата е от I до IV степен на нападение. Нападение от V-VI степен по листата, е констатирано в райони: Видин, Враца, Кърджали, Монтана, Пловдив, Русе, Сливен, Стара Загора, Хасково и Шумен.

Силна степен на нападение от IV доVI по ресата, е наблюдавана в области Благоевград, Варна, Видин, Враца, Кърджали, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Пловдив, Разград, Сливен, Стара Загора, Хасково и Шумен. Извършени са от 3 до 8 третирания на 590 393 дка. Условията продължават да са благоприятни за развитието и разпространението на болестта. Очаква се увеличаване степента на нападение.

Поражения от болестта брашнеста мана по листа и зърна са констатирани на 435123 дка (71,8 % от посевната площ), като степента на нападение, е много по-силна в сравнение с предходни години. Силна степен на нападение е констатирано в районите на Благоевград, Бургас, Видин, Враца, Добрич, Кърджали, Пазарджик, Разград, Русе, Сливен и Стара Загора.

Механичните повреди причинени от падналите градушки и нанесените поражения от мана и оидиум, са предпоставка да се увеличи разпространението и степента на нападение от сиво гниене. До момента отчетеното нападение от болестта е на 163 873 дка (27% от посевната площ), а са напръскани 326 632 дка. Повечето декари са третирани предпазно, тъй като в повечето райони на страната е отчетен нисък риск на нападение. Данни за висок риск има за област Хасково. Със зазряването на гроздето се очаква разпространението и степента на нападение от болестта да се увеличат и рискът да се вдигне до среден и висок в цялата страна.

Болестта екскориоза по лозата е силно вредоносна и се наблюдава на огнища, предимно в старите лозови масиви, във всички лозарски райони. В областите Бургас,Варна, Видин, Добрич, Кърджали, Монтана, Плевен, Пловдив, Русе и Сливен е отчетена от слаба до силна степен на зараза. Нападнати са 91576 дка (15,11 % от посевната площ).

Нападение от шарен гроздов молец е установено на 138 075 дка (22,78% от посевната площ) лозови масиви в цялата страна. Плътност над Прага на икономическа вредност (ПИВ) е констатирана на 72 700 дка в районите на Благоевград, Бургас, Сливен и Хасково. Третирани са 199 341 дка за първо поколение двукратни и за второ поколение еднократно. Срещу второ поколение пръсканията продължават.

Нападение от Жълт лозов акар е установено на 73 048 дка. (12% от посевната площ) Отчетено е нападение над ПИВ на 16000 дка в области Бургас, Варна, Видин и Стара Загора. Третирани са 42 648 дка. в цялата страна от един до четири пъти.

Лозовата щитовка вреди основно по лозата, но тъй като се изхранва и по други гостоприемници, ларвата и лесто се пренася от вятъра, а има и висок размножителен коефициент, възможността на вида да заселва нови площи и да увеличава ареала си е голям. Констатирано е нападение от неприятеля в области Бургас, Видин, Пазарджик, Пловдив, Сливен и Хасково на обща площ от 40 100 дка (6,62% от посевната площ). Нападение над ПИВ е отчетено на 4 600 дка. в области Сливен и Хасково. Третирани площи срещу лозова щитовка са 32 200 дка от един до два пъти.

Източник: Fermer.bg






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 07.08.2014 г.
+6
 
 
Че то от 1 месец се знае ,че няма да има грам гроздобер .... Сега се сетихте да алармирате ...
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Природни стихии
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: