Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Манол Пейков: В началото на войната в Украйна се превърнах в миниинституция, а медиите бяха в ступор
Автор: Йоланда Пелова 12:53 / 17.01.2023Коментари (13)440
© Фейсбук
Манол Пейков, издател, преводач и бивш политик, в интервю за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус"

Следващият ни гост помага на болници, училища, детски градини и фронтови подразделения в Украйна. Ще си позволя да го цитирам: "Зимата е в разгара си, режимът на тока в цяла Украйна е свиреп, а бомбардировките не спират“. Казвам добро утро на Манол Пейков – издател, преводач и бивш политик. 

Г-н Пейков, разкажете ни как се зароди идеята за благотворителната ви акция за Украйна?  

Честно казано нещата си вървят от самото начало на войната, просто към края на ноември минаха на друго ниво. И това се случи абсолютно неподозирано от мен, въпреки че от март до ноември бяхме събрали общо над 270 000 лева, което е една много сериозна сума за все пак един "Фейсбук“ профил, през който работя.  

Всичко се случва през социалните мрежи, нали така?  



Да, всичко се случва през социалните мрежи без никакви реклами, всичко е в абсолютно реално време. Имахме акции за лекарства, за турникети, за обувки, за дрехи, които течаха от месец март, още от самото начало на войната. Просто в началото на войната се превърнах в своеобразна миниинституция, понеже започнах да превеждам много текстове абсолютно спонтанно от различни медии. Българските медии сякаш по това време бяха в ступор, просто не можеха да реагират на случващото се и хората имаха нужда от информация какво се случва, защо точно Украйна, каква е историята на Украйна, защо Путин твърди, че няма такава държава, има наистина и т.н. И малко след това започнах да събирам доста предпазливо средства. Свързах се с Наталия Елис в Пловдив, която от 7 или 8 години вече живее в Пловдив, има сериозен бизнес тук, и тя започна спонтанно да изпраща тирове с помощи за Украйна, а пък аз бях нещо като рупор в границите на България, където тя няма толкова контакти, тя пък от своя страна има много сериозни контакти в самата Украйна, понеже тя е украинка женена за българин от украински произход. И всъщност това вървеше месеци наред.

Но през ноември се случи нещо почти магическо бих го нарекъл. На 26 ноември реших да пусна късно вечерта една подкана да започнем да събираме пари за генератори. Поводът беше приятел режисьор, който ме помоли да му съдействам да намери генератор за негови приятели в град Ровно, който е близо до Лвов, също театъра там. Те си имаха пари хората, бяха събрали средства от зрители и от самата трупа на театъра, но просто не можеха да намерят генератори. И мен ми хрумна, че трябва да се направи нещо по въпроса, защото следейки ситуацията в Украйна, разбираш, че с атаките на Русия върху инфраструктурата, електропреносната мрежа, нещата се затягат сериозно. И пуснах апел и след това почнаха да се натрупват много сериозни средства. За една седмица на практика събрахме почти половин милион, след което смятах да спра кампанията, за да купим необходимите генератори, за да можем да отреагираме, да ги изпратим и т.н., понеже аз работя без екип – ние сме 3-4 души приятелски кръг и всеки отделя от личното си време. Но хората спонтанно искаха кампанията да продължи и затова оставих кампанията текуща. До момента сме събрали от 26 ноември до днес, това са няма и 50 дни, сме събрали 1.2 милиона лева.  

Да, и колко генератора?  

Като бройка генераторите са 328 купени и още 40 дарени, т.е. общата бройка е 368. На няколко пъти поспирахме, защото пазарът се изпразни, и после почна да се пълни с доста бих казал ментета генератори, които са малко по-ниско качество и са доста опасни, защото има генератори с некачествени двигатели, които могат да се развалят веднага. Т.е. ние трябваше да сме предпазливи в избора на качествени агрегати на справедливи цени и т.н. Но в крайна сметка смея да кажа, че доста добре се справяме. Над 150 различни запитвания до момента сме отговорили, те пристигат, това са напълно официални запитвания на официални бланки на обществени организации. По изключение помагаме на приятели, които искат да изпратят до конкретен човек или семейство дарен от тях генератор, но реално за частни лица не са повече от десетина генератора, останалите са за обществени организации, за фондации, за съвсем конкретни детски градини, амбулатории, училище и разбира се на фронтовата линия части, които имат нужда от ток. Има големи български бесарабски села, където нямат вода, а помпи за вода, всички са на ток и реално когато спре токът те нямат и вода. Ситуацията навсякъде е различна.  

Получавате ли обратна връзка, г-н Пейков, досега?  

Разбира се. Буквално за всеки пристигнал генератор ние поучаваме благодарности, получаваме снимки, получаваме видеа, получаваме истории. И аз разказвам тези истории, които пък допълнително подхранват хората с гориво. Защото хората имат нужда да виждат къде отиват техните дарения, имат нужда да виждат, че помагат на реални хора, а не правят нещо абстрактно. Така сме устроени хората и всъщност това е причината, според мен, основната те да продължават да дават тези пари, както и стремежът ми да бъда напълно прозрачен за всяка дарена стотинка и да публикувам, естествено със скрити лични данни, да публикувам фактурите, да публикувам имената на хората, които даряват само с инициали, със съответната сума и т.н. 

За вас Украйна се е превърнала в лична кауза? Как можем да се заразим с това добро? Какво ще посъветвате хората?  



Това е най-естествена човешка потребност – потребността от съпричастност. Така че не мисля, че хората имат нужда от съвет, хората го правят съвсем естествено и го правят от дъното на душата си. Има всякакви хора – от съвсем млади хора до онзи 88-годишен старец, който беше отишъл чак до Кюстендил с автобус, за да вземе мъничкото генераторче, което там е държал на склад, и го беше помъкнал до своя хол в София, и след това ми звънна и ме помоли да ми го даде. 

Доброто съществува.  

Така че да ви кажа честно това, което медиите твърдят за българина, че виждате ли българите не сме съпричастни, че България е путинофилска, тук се очертава една доста по-различна картина. Това са над 5 000 души, които са дарили при мен до момента. И това са хора, които не просто говорят, те слагат парите си там, където са думите им. Т.е. те откъсват някой път и от новогодишните подаръци на децата си, за да подкрепят едни страдащи хора. И това е истинска състрадателност, това са истинските хора между нас казано.

Още по темата: общо новини по темата: 3212
22.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
13.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
предишна страница [ 1/536 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Браво , Маноле ! Само така , продължавай ! А на тия отдолу не им обръщай внимание ! За който не знае това са рубладжиите . Хора , които продават родината си !
0
 
 
Този рошавия с НАРКОМАНСКИЯ ПОГЛЕД за какъв се мисли - помагал - жАЛЪК ПОМИЯР - В БЪЛГАРИЯ ИМА ТОЛКОВА МНОГО ХОРА КОИТО СЕ НУЖДАЯТ ОТ ПОМОЩ , той тръгнал да помага на ФАШИСТКА УКРАЙНА . ЕВРЕИНА ВЗЕ МИЛИОНИ ДОЛАРИ и докара Американците на Руската граница а това беше и целта на НАТО , а сега реве с крокодилски сълзи за ПОМОЩ от цял свят и той е главния виновник за разрушенията и мъката на украинския народ . СМЪРТ НА ЕВРЕИНА .
+1
 
 
Тоя с налудничавия поглед събирал помощи за Украйна! Мда-а-а.... Нормално.
-1
 
 
Браво, за сетен път хора от народа засенчват мудното и колебливо решетниковото правителство, работещо в полза на варварския "руски мир" и против европейскито бъдеще на българските деца.
+1
 
 
Олег-галено от олигофрен , с червената приваризаторка мама Жана това ли измисли? Защо със същият ентусиазъм не помогна на българските граждани пострадали от наводнението ?
-1
 
 
не е на добре работата, тоя поглед е притеснителен
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Земетресения в България
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: