Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Манолова прогнозира: Водата в България ще поскъпне средно с 25% 
Автор: Екип Ruse24.bg 22:24 / 30.11.2023Коментари (0)412
Водата в България ще поскъпне средно с 25% от 2024 г. Това обяви Мая Манолова при акция на организацията пред КЕВР, където се проведе обществено обсъждане за новите цени на живителната течност. 

"В Берковица водата ще поскъпне с 80%. В Сливен от догодина ще плащат с 1,13 лв. по-скъпа вода или това са 40% повишение. Във Варна водата ще бъде 5,47 лв. Най-скъпа ще е в Разград – 6,08 лв./м3. В Силистра ще плащат 5,78 лв. за кубик. Средното повишение е близо 25%.“

От сдружението облепиха сградата на КЕВР със стикери, предупреждаващи какви ще са цените в различните ВиК-та от догодина.

Манолова определи като нагло решението на КЕВР, защото практически на тъмно, без да са информирани хората се взима решение за рязък скок в цената и допълни: "Независимо, че има десетки населени места, които са без вода с месеци и години. Независимо лошото качество на водата, независимо от течовете и лошото обслужване. Независимо от всички безобразия във ВиК дружествата хората ще плащат с до 80% по-скъпа вода.“

Манолова предупреди, че това няма да единственият удар за гражданите, а от догодина и парното ще скочи с 11%, от юли месец с близо 70% ще поскъпне токът, данъци, такси осигуровки ще се увеличат с предложения бюджет за догодина. Същевременно с това продължава да няма подкрепа за водно и за енергийно бедните.

По време на общественото обсъждане в КЕВР Мая Манолова аргументира позицията си против поскъпването на водата с порочния начин на определяне на социалната поносимост на цената на водата, взимайки предвид наблюдение на домакинските бюджети, която методика и според НСИ дава отклонения до 40% в някои области. Въпреки това в области като Видин и Ямбол предвидената цена на водата надскача дори тези данни за социална поносимост и се налага тя да бъде коригирана до тавана от 4,96 лв. в Ямбол и 4,82 във Видин. А в Разград цената на водата е 6,08 лв., а социалната поносимост е определена на 6,18 лв. В Кърджали 4,45 лв./м3 е цената при определена социална поносимост от 4,90 лв.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: