Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Манолова срещу спекулата: За Бога, братя, не купувайте "златните" яйца
Автор: ИА Фокус 17:32 / 22.02.2023Коментари (0)535
©
Започваме кампанията "Бойкот на златните яйца", информират от пресцентъра на лявата платформа "Левицата!".

"За Бога, братя, не купувайте "златните" яйца", призоваха от платформата в акция пред една от големите вериги у нас. Акцията е част от кампанията на формацията АнтиСПЕКУЛА, която е насочена срещу спекулативното завишаване на цените в хранителните вериги, а стартът й бе поставен с призив към гражданите да не купуват скъпите яйца до Великден. Протестът е една от мерките за намаляване цените на основните хранителни продукти така, че да направи стойностите по-поносими за потребителите.

Кампанията започна в една от големите хранителни вериги и, в интерес на справедливостта, ще продължи и в останалите хипермаркети в следващите дни, като на фокус ще бъдат други основни хранителни продукти, като сирене, кашкавал, се казва в прессъобщението.

За решаването на проблема с високите цени от лявата платформа представиха и свои законодателни предложения, които ще внесат в следващия парламент.

С ред тях са таван на цените на десет продукта от малката потребителска кошница -  5% надценка на цената на стоките, на която влиза в магазините, както и задължение на търговските вериги да показват доставната и продажната цена на продуктите.

От коалицията подчертаха, че ще се борят за 5% надценка от доставната цена, а не 10% печалба, каквито предложения имаше, защото сега от 50% надценка на яйцата, от търговските вериги обясняват, че 47% им били разходите и само 3% е печалбата.

Сред мерките, които целят да спрат спекулата с цените на хранителните продукти е и създаване на "КОНПИ на спекулата на цените" - разследващ орган, който да е на терен и да налага сериозни санкции при установено нарушение и спекула с цените, особено на основните продукти.

Мая Манолова от "Левицата" обяви, че търговските вериги са писаното яйце на българската държава, защото получиха на няколко пъти много сериозна подкрепа от държавата и българските данъкоплатци: 10 млрд. лв. за компенсации за тока, от които не малка част за търговските вериги, както и средства по КОВИД мерки. Корпоративният данък е най-ниският в Европа. Нямат никакви пречки да си изнасят печалбата в чужбина и част от тях са удвоили печалбите си в последните години на криза.

Само по отношение на яйцата Манолова изчисли, че поскъпването им е с 60-70% заради огромната надценка и попита риторично дали вместо 63ст, колкото струват на потребителите, веригите не купуват тези яйца за 20-30 стотинки.

Кампанията АнтиСПЕКУЛА Мая Манолова вижда като продължение на кампанията от лятото на миналата година.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Проблем с недостига и износа на лекарства
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: