Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Мариана Александрова: Хората могат да се предпазят от диабет, ако знаят, че има риск да го развият
Автор: Екип Ruse24.bg 17:26 / 14.11.2023Коментари (0)581
©
Хората пропускат факта, че 5 или 10 години са живели в преддиабетно състояние, без да го знаят, след което са развили диабет. Тези, които вземат мерки по-рано, успяват да избегнат диабета. Това каза Мариана Александрова, председател на Сдружение "Диабет, преддиабет и метаболитен синдром" в "Денят на Фокус" по радио "Фокус".

"Бях с преддиабет от 15-годишна и се надявах да не се развие. За съжаление имам наднормено тегло и фамилна обремененост по линия на четиримата ми баби и дядовци. По време на много тежка седмица с много нерви се оказа, че организмът се е пречупил и съм развила диабет", поясни Александрова.

Дори при диагноза, когато кръвната захар е над 11 на гладно и се вземат мерки, може да се излезе от това състояние. Ако нещата се хванат в преддиабетно състояние, 60% от пациентите могат да не развият диабет. Това означава профилактика за диабет тип 2, защото за диабет тип 1 профилактика няма, припомня събеседникът.

От 6 години Александрова има диагноза диабет. Начинът на живот, наднорменото тегло, лошото хранене, липсата на движение допринасят за развиването й, отбеляза още тя. "Скринирахме хората от Козлодуй, "Марица-Изток" и хора, които работят в институции в София. В "Марица-Изток" например хората бяха с много нисък риск от развитие на диабет в сравнение с останалите изследвани участници в проучването, изнесе данни Александрова.

Хипертонията е усложнение във връзка с диабета. Тогава дори и кръвната ти захар да е перфектна, усложнението се развива независимо от това. Липидният профил много влияе на състоянието, ако той не е добър, състоянието се влошава, поясни тя.

"Голяма част от лекарствата са 100% покрити от Здравната каса. Има малко доплащане при някои от тях във връзка с диабетните усложнения. Диабетиците у нас са около 500 000, а само 77000 получават глюкомери и лентички за контрол на кръвната захар. Хората с диабет тип 2 също имат нужда от лентички, макар и не толкова много, колкото тези с диабет тип 1", даде подробности по темата събеседникът. Държавата трябва да се намеси. Профилактичен преглед веднъж годишно и някои допълнителни изследвания далеч не са достатъчно медицинска грижа за хората с диабет, категорична е тя.

Добре е човек да може да вземе сензор под наем, за да проследи на коя храна как точно реагира организмът му, обясни Мариана Александрова.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: