Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Мариета Караджова: Насилието над животни не се е увеличило, започнахме да му обръщаме внимание
Автор: Екип Ruse24.bg 10:13 / 13.03.2023Коментари (0)357
© Фокус
Не мисля, че насилието над животните толкова много се е увеличило, по-скоро започнахме да му обръщаме внимание. Това каза адвокатът Мариета Караджова в пред Радио "Фокус" по темата за промените, които трябва да бъдат направени в законодателството срещу насилието над животни. 

"Корените на всичко това се намират много дълбоко в нашата народопсихология. България е страна, в която много бавно и трудно се научаваме, че трябва да бъдем хуманни и да се държим добре с хората и с животните. Нещата са взаимно свързани. Имаме нужда от много сериозно превъзпитание. Хубавата новина е, че има промяна напоследък. Говори се много активно за жестокостта над животните. Хората стават все по-непримирими", каза Караджова.

Тя каза, че обществото е поискало да се стигне до законодателни промени.

"Когато обществото проявява непоносимост по някоя тема, това изисква първо законодателна промяна, а после и промяна на самото правоприлагане, а ние имаме проблем и с двете неща".

Адвокат Караджова заяви, че във внесения законопроект се предвиждат конкретни наказания срещу проява на насилие или изоставяне на животно. По думите й партиите са съгласни да подкрепят промените на първо четене. 

"Почти всички политически сили са обединени в мнението си, че биха го подкрепили на първо четене. Едното нещо е увеличаване на самите наказания, които са предвидени към момента, мотивирали сме защо. Другото нещо, което сме изработили като чисто нов текст е, че търсим на криминализиране на изоставяне на животни и неполагане на достатъчно грижа, когато това доведе до тежко и трайно увреждане на животното или до неговата смърт.

Когато си изоставиш животното, изхвърляш новородени бебета или връзваш куче на една верига и го оставяш, без да се храни и без вода доведе до вреда, ние смятаме, че трябва да бъде криминилизирано като поведение", каза още тя.

За конкретните законодателни промени, които се предвиждат, адвокат Караджова обясни, че те са съвсем леки изменения на сегашните установени наказания, но създават възможност за реално криминализиране на безотговорните действия. 

"Трябва винаги промените в законодателството да бъдат обективни и рационални. Затова в нашия законопроект сме предвидили леко завишаване на наказанията, което ще има огромно практическо значение.

Например за боевете с животни сме предвидели завишаване от пет на шест години. Това ще позволи престъплението да бъде разглеждано по съвсем различен начин, защото се превръща в тежко престъпление. Ще могат да се използват специални разузнавателни средства, външно проследяване и ще има много по-сериозни опции за разкриване на това престъпление, защото то се отличава с много високо ниво на конспиративност, с изключително добра организираност.

Престъплението, свързано с причиняване на тежко увреждане или смърт на животно, също сме го увеличили с една година, за да избегнем наказанието "глоба“ като алтернатива. Когато наказанието е до три години, Съдът няма много големи опции. Чл. 78 "А" позволява заменяне на наказанието с глоба и обикновено се прилага този текст", обясни тя.

Харитина Владимирова






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: