Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Мария Габриел за похитения кораб "Руен": Сънародниците ни са добре
Автор: ИА Фокус 21:47 / 17.12.2023Коментари (0)701
© bTV
Похитеният български кораб "Руен":

За него вицепремиерът обяви: "Разполагаме с информация от първия час, в който се случи отвличането на кораба. В постоянна връзка сме с всички институции и международни партньори, които да съдействат в ситуацията. За нас е водещо доброто здраве на сънародниците ни и тяхното връщане.  В момента те са добре", увери Мария Габриел.

България е суверенна държава и като такава взема своите суверенни решения. Изказвания като това на Мария Захарова не са в тона на дипломацията и демократичността. 

Демонтажът на Паметника на Съветската армия:

Относно Паметника на Съветската армия Габриел посочи, че мястото му е в музея. "България е в ЕС и в НАТО, направили сме своя избор. Солидарността с Украйна е солидарност с демократичните принципи. Виждаме колко важно е да продължаваме да подкрепяме последователно и с каквото е необходимо Украйна, защото далеч конфликтът не засяга само нея. Все пак Черно море ни е важно, нали?", добави тя.

Външният ни министър допълни, че е важно в този процес да не оставаме единствено на позицията да дебатираме нещо, което е ясна истина - руската агресия в Украйна е започната от Русия. Украйна е в правото си да се защитава. България има активна роля и отстоява своята позиция.

Шенген и еврозоната:



"Вярвам, че за шест месеца България отстоява толкова последователна позиция по отношение Шенген, еврозоната, обръщането на вниманието към важни социални теми. Трябва може би да дадем по-голяма видимост на свършеното добро, за да не вземат превес неразбирателството и полемиката", каза вицепремиерът.

"България настоява именно до края на годината да имаме ясна времева рамка за влизане в Шенген. Ние имаме позиция, която е силна заради показателите и фактите“, обясни вицепремиерът.

"Имаме добра координация по отношение на Народното събрание, изпълнителната власт и евродепутатите. Влизайки в Шенген, България ще допринесе затова пространството да стане по-добре функциониращо и по-силно. България разбира вътрешнополитическите ситуации, но ще отстоява извоюваното“, подчерта тя.

"Идеята за поетапно влизане в Шенген не е нова. Трябва да се отчетат два аспекта. Ако имаме поетапно присъединяване, което очертава влизане с въздушни, морски и със сухопътни – за нас би дало голяма яснота и да успеем да се позиционираме в края на един процес. Нашите резултати са за сухопътните граници. Трябва да отстояваме това, че ние искаме нещо, което сме заслужили. Държавите, които имат резерви, трябва да знаят, че е добре да разчитат на гласа на България и в следващите месеци и години, когато темата за миграция ще се повдига на европейско ниво“, добави вицепремиерът.

"Не става дума за нови условия с Австрия, а за повече доверие. За нас е важно каквото и да има като допълнителни доброволни мерки, те да допринесат за по-добрата работа на Дъблинското споразумение, да се повдига темата за шенгенското пространство, което има нужда да бъде подобрено“, каза още Габриел.

"Няма основание да смятаме, че ще има разделяне на България и Румъния за Шенген. Изключително координирани сме. Важно е България и Румъния да отстояват заедно позицията си. Унгария не ни е изненадала. Имах разговор с външния министър, в който той много ясно каза, че за тях темата за газа е свързан с националната им сигурност. Ето колко е важно да си надежден партньор. Унгария ясно и по дипломатически път обяви своето искане. Нашата отговорност е да направим всичко възможно, за да няма изненади“.

"Не-коалицията"

Габриел смята, че да се случи ротацията ще е проява на политическа зрялост, а България показа през последните шест месеца, че е способна на това. "Преди да се случи ротацията, има важен момент, в който ще се даде оценка на всеки един, включително на мен. Важно е двамата с премиера Николай Денков да имаме ясна оценка по отношение постигнатото от всеки министър, както и удовлетворението на гражданите. На този етап не виждам повод да излизаме извън споразумението ни отпреди 6 месеца.

Още по темата: общо новини по темата: 474
09.05.2024 »
08.05.2024 »
19.04.2024 »
18.04.2024 »
18.04.2024 »
18.04.2024 »
предишна страница [ 1/79 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: