Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Мария Жекова: Търсенето на себе си ме доведе до мястото, където живея
Автор: Екип Ruse24.bg 16:39 / 23.02.2024Коментари (0)911
© Личен архив
Това, което ни пречи да се чувстваме добре, не е населеното място като концепция, а отдалечеността от природата. Дали ще избереш едно малко населено място или едно голямо населено място, ако ти припознаеш връзката си с нея, ако се припознаеш като част от един много по-голям свят, ще успееш да намериш спокойствие, дори в едни по-неспокойни места. Това прозира в мене като проблем на днешното общество. Това каза Мария Жекова в предаването "Цветовете на България“ на Радио "Фокус“ .

"Търсенето на себе си ме доведе до мястото, където живея. Бях малка и наивно вярваща, че мога всичко, което ме доведе и до смелото решение да избера това село на върха на планината. Мястото, което аз съм избрала, определено е по-скоро живот сред природата и за мене това е най-ценната връзка, която аз търсих и която там намерих, и която до ден днешен ми е упование и успокоява душата ми в моменти на тревога,“ обясни тя.

По думите й животът на село не е утопичната идилия, като на други места в Европа, животът в едно българско село е труден и човек, ако иска да живее по-близо до природата, трябва да се подготви и за трудностите, които ще срещне по пътя. "Човек трябва да премине през дадени препятствия, но дали ще ги приеме като трудни или като нужните – това е нужното, което аз трябва да го дам от себе си, за да ми се случи нещо, за което мечтая, вече е въпрос на нагласа. При нас има доста аспекти на трудност, но според мен основно е това, че трябва човек да бъде подготвен с ясната представа, че не е само романтично.“

Възраждането на малките населени места в България е трудна задача, за която липсва желание у хората да го направят, липсва меракът у хората да живеят този живот, смята още тя, като според Мария Жекова има много неща, които човек ще му се случват по пътя, ако и когато избере да живее в едно българско село, но всичките са постижими и няма нищо, което да не е постижимо и да е твърде трудно, че да не може да бъде преодоляно. За нея това е въпрос на решение, и веднъж взел ли си това решение, не трябва да се отказваш, докато не го направиш.

"Един човек може да намери невероятно много в едно малко населено място и същевременно друг може да не намери нищо в големия град. В големите ни градове някак си няма това насищане на култура, на преживяване от културен тип. Не е нужно да гледаме чужбина как работи, ние имаме наш темп, наши хора, наш манталитет, наша култура. Трябва да извадим това, което е нашето, и да го извадим на преден план и  с него да работим, защото само така ще съградим едно адекватно общество, което да живее смислен и стойностен живот,“ категорична бе Мария Жекова.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
Катастрофи в България
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: