Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Марковски: Под бурката може да се крие терорист
Автор: Екип Ruse24.bg 11:36 / 04.04.2016Коментари (0)498
©
Има опасност под бурката да се крие терорист. Каква е гаранцията, че не я носи мъж. Това заяви адвокат Марин Марковски пред Нова тв по повод идеята на ВМРО да бъдат забранени носенето на бурки на обществени места.

"Това е забранено със закон в Турция, Франция, Белгия и в някои провинции на Германия. Трябва да има текст в Закона за вероизповеданията, който да съчетава правото на религиозен избор с интересите на гражданите в държавата - да се забрани използването на ритуали, дрехи и различни манипулации, свързани с религиозни разбирания и вярвания, и са против законите на Републиката", заяви Марковски.По думите му проверката на жените с бурки може да се направи не само на летището, а и в мола.

"Не можем да намерим жена полицаи за всяка жена с бурка. Трябва да има възможност да се задържи тази жена с бурка за 24 часа и в районното управление да бъде разпитана и да се установи нейната самоличност", добави още адвокат Марковски.

"На 1 юли 2014 г. има решение на Европейския съвет по правата на човека, който казва, че бурката нарушава съвместното живеене. Идеята е да бъдеш с открито лице", обясни богословът д-р Тони Николов.

"Има и мъжка бурка, наречена "Галабея". Шие се от платове за костюм, но не може да се слага сако. Трябва да отчитаме реалностите, в които живеем. Европа е във война. Трябва да отчитаме човешките права, но правната норма е свързана с реалните нужди на хората. Няма пречка да бъде уредено юридически, без да се посегне на правата на хората. Трябва да има ясен текст в Наказателния кодекс, който да предвижда и глоба. Въпросът е принципен и заслужава законово решение", добави адвокат Марин Марковски.

"Във Франция има наложени около 600 глоби за носенето на бурки. В едно общество трудно се налага това. Този процес няма да бъде лесен. Прекомерната репресия, като задържането за 24 часа, например, обикновено не е ефективна", контрира богословът д-р Николов.

"Задържането за 24 часа е хуманен акт. Законите трябва да се спазват, защото иначе ще бъдем джунгла, а не общество", на мнение е адвокат Марковски.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
България и Войната в Украйна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: