Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Мартин Димитров: Проектобюджетът, подготвен от служебния кабинет няма да бъде приет от редовното правителство
Автор: Екип Ruse24.bg 12:42 / 02.12.2021Коментари (0)365
©
Проектобюджетът, подготвен от служебния финансов министър Валери Белчев, няма да отговаря на структурата на правителството, която ще бъде предложена декември, подчерта в интервю пред БНР икономистът и депутат и в 47-ото НС Мартин Димитров от "Демократична България“. Той участва в коалиционните преговори на тема "Финанси".

Димитров се позова на практиката в най-новата ни история и прогнозира, че ще се приеме нов бюджет.

"И е логично да има друга структура. Приоритетите са различни, подходът е различен. При това положение проектът на Валери Белчев няма да може да бъде използван. Ще трябва да бъде изготвен нов проект на бюджет за 2022 г.“

Важно е хората да не усетят сътресения покрай процедурите за приемане на новия бюджет, посочи икономистът. По думите му всички възможни дни през декември трябва да се използват за изработването на новия бюджет и януари той да бъде приет.

"Ситуацията позволява януари да бъде приет бюджетът и да няма по-голямо закъснение.“

Мартин Димитров определи като ключово предложението да не се увеличава общата данъчна и осигурителната тежест. Запазването на данъците и дори тяхното намаляване – например отпадането на данък уикенд, ще създаде добра среда за растеж в сложната среда, в която се намираме, посочи той.

По темата за вдигането на максималния осигурителен доход икономистът е на мнение, че първо трябва да се запушат пробойните в бюджета, хората да видят, че техните пари не се крадат и тогава да се мисли по този въпрос. Въпросът остава отворен. 

Икономистът поясни позицията си, че парламентът и правителството трябва да предприемат всички възможни и разумни действия, за да не се увеличава цената на тока за битовите потребители от началото на следващата година, а за небитовите - да бъдат предвидени компенсации.

"Защото те наистина са в много тежко положение, особено малкият бизнес, и не трябва да позволяваме тези хора в кризата да фалират.“

Димитров съобщи, че в рамките на преговорите е постигнато съгласие да се направи одит на процеса по несъстоятелност на КТБ.

"По мое предложение ще има одит на процеса по несъстоятелност на Корпоративна търговска банка. Това се съгласихме на преговорите. За мен КТБ и цялата процедура по несъстоятелност е една черна дупка. Нищо не можахме да разберем - какво се случва, защо се случва, защо малка част от парите, които трябваше да бъдат върнати, са върнати“, коментира още Мартин Димитров“.

Според Димитров въпреки наличието на хиляди документи, "един добър одитор може да се захване, в рамките на една година да свърши тази работа и ние всички да имаме картината накрая какво се е случило“.

Димитров допълни, че "това е една от темите, които в България ужасяват страшно много хора“.

Относно идеята за ротация на председателите на Народното събрание Мартин Димитров отбеляза:

"Нищо страшно няма в това. Въпросът е друг обаче – не знам дали тези хора си дават сметка, че председателят на парламента трябва много добре да се справя със сложно законодателство и със сложния правилник за работа.“

Още по темата: общо новини по темата: 2611
11.10.2022 »
08.06.2022 »
25.05.2022 »
20.04.2022 »
19.04.2022 »
31.03.2022 »
предишна страница [ 1/436 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров: По-добър съм от преди седем години!
Влизането на България в Шенген
България в еврозоната
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: