Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Маските няма да отпадат в градския транспорт и в големите магазини
Автор: Екип Ruse24.bg 09:13 / 11.06.2021Коментари (0)1518
© Фейсбук
Притеснява ни какво ще се случи с COVID-19 наесен. Аз съм оптимист по отношение на лятото, вероятно в следващите 2-3 месеца ситуацията ще бъде добра, освен, ако не възникне някой съвсем нов вариант или щам, който да има различни качества, но през лятото това е малко вероятно. Това коментира в "Денят започва" главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му отпадането на маските на закрито няма да важи там, където има струпване на хора, няма да важи за всички обществени места. Носенето на маските на закрито, според доц. Ангел Кунчев, може да отпадне например за фризьорските салони.

"Заповедта не е излязла, продължават споровете кое и как да бъде. При ниските стойности на заболяването смятаме, че е приемлив рискът хора, които са имунизирани в малки колективи, например във фитнеси, да не носят маски. За градския транспорт и големите обекти няма да отпадне. Надяваме се вирусът да се самоограничава", допълни доц. Ангел Кунчев.

Той добави, че ситуацията в Европа е чудесна, но не и в Азия. Индийският е най-разпространеният щам, в Индия са регистрирани 100 хиляди случаи само за ден.

"Нещата не са приключили. Тезата как някой плаши е неприемлив. Вирусът върна развитието на света 10 години назад. Учените са категорични, че ще възникват още такива вируси. В момента ситуацията в страната е под контрол, пътят към нормалния живот е имунизацията. Основната причина за високата смъртност е ситуацията с нашата нация", заяви доц. Ангел Кунчев.

Според него ваксинирането върви добре, правят се между 20 и 25 хиляди имунизации дневно, което обаче не е достатъчно като темп, за да сме спокойни наесен.

"Подготвени означава 70-75%. Ако искате можем да направим експеримент някой от вашия екип да тръгне с мен, ако до 15 минути не получи имунизация, си хвърлям оставката. Където искате, "зелени коридори", общопрактикуващи лекари, РЗИ, парк, няма друга страна в Европа, която да го осигурява толкова достъпно. Ако работим с този темп, излишък на ваксини ще има, но все още не се унищожават остатъци", добави доц. Ангел Кунчев.

По думите му ваксините се съхраняват добре и хората могат да бъдат спокойни.

"В "Александровска" болница има много грешки по отношение на издаването на сертификатите. Не е уставен индийският щам в страната ни, очаква ни по-спокойно лято", каза още доц. Ангел Кунчев.

Той коментира казуса с освобождаването на проф. Кантарджиев така:

"Има правна, юридическа страна, но от човешка гледна точка му благодаря, година и половина той не знаеше какво е работно време, ситуацията е неприятна", каза още доц. Ангел Кунчев.

Още по темата: общо новини по темата: 11868
29.03.2024 »
28.03.2024 »
26.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
предишна страница [ 1/1978 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: