Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Медицинската сестра Валя Червеняшка: Синът на Кадафи внесъл заразената кръв в Либия
Автор: Екип Ruse24.bg 11:06 / 19.07.2022Коментари (4)447
©
Идвала от племена от Южна Африка през Австрия, признал за сценария след освобождаването на медиците

Единствено синът на Муамар Кадафи - Сейф-ал Ислам, бил против освобождаването на медицинските ни сестри. Това се случва след срещата на тогавашната съпруга на френския президент Никола Саркози – Сесилия, с лидера на джамахирията в неговия бункер.

Това сподели пред "България Днес" Валя Червеняшка. Заедно с Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Снежана Димитрова, както и палестинският медик Ашраф Ахмад ДжумСа престояха две години - от 1999 до 2001 г., в затвор при нечовешки условия и мъчения по обвинение в заразяване на няколкостотин деца в детската болница "Ал-Фатих" в Бенгази с вируса ХИВ, а от 2001 до 2007-а бяха в отделни помещения при малко по-поносим режим. На 24 юли 2007 г. българските медици най-накрая се прибраха в България с огромната помощ на Сесилия Саркози, а в неделя се отбелязват 15 години от паметната дата.

Оказва се, че наследникът на бившия либийски лидер е завършил Университета на Мадрас от Австрия. Именно от страната на Моцарт Ал-Ислам внасял в Либия заразената кръв, която идвала от племена в Южна Африка и която била предвидена за преработка и направа на лекарства, разкрива Червеняшка.

И продължава: "Накрая само той не искал да бъдем освободени, а уж ни беше защитник с неговата фондация за пред хората. После Сейф е казал, че си е техен сценарий - избрали палестинец и българи, защото имаме слаба държава. Това е вървяло по техните телевизии и медии", споделя Валя Червеняшка.

Това се случва след последната среща между Сесилия и Кадафи в бункера му в Либия.

"Изгонил всички преводачи и останали само двамата. В края на разговора посегнал към един бич, който стоял на масата пред тях. Сесилия успяла да го избута и му казала: "Вие ще паднете в дупката като Саддам Хюсеин!". И си тръгнала. След тази финална среща само синът на Муамар бил против това да ни освободят", разкрива медицинската сестра, която продължава да живее в Бяла Слатина и да работи в детското отделение на местната болница.

"Децата ме зареждат. 15 години по-късно явно съм надживяла всичко, което ни се случи. Гледам снимки и кадри зад решетките в Либия и сякаш не съм аз. Имам две внучки на 10 месеца, които са в София, и помагам, когато мога. 15 години са много и почти всички са ни забравили вече. А тийнейджърите - едно цяло ново поколение, дори не е чувало за историята ни", споделя още медицинската сестра.

И до днес Валя е признателна на Сесилия. "Като Богородица е тя за мен. Така ни се яви тази жена. Тя ни обясняваше, че си струва да живее дори само заради нашето освобождаване. Казва - ако сега ми се наложи да отида да разговарям с Кадафи, няма да го направя. Много страшно и тя го е преживяла. Това беше 7 години след освобождаването ни по повод книгата й", допълва Червеняшка.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+3
 
 
Това е и добър урок за нашите политици: С терористи, диктатори и Путин, не правете сделки! Не преговаряйте! Не подържайте връзки!!!
0
 
 
“И до днес Валя е признателна на Сесилия. "Като Богородица е тя за мен. Така ни се яви тази жена. Тя ни обясняваше, че си струва да живее дори само заради нашето освобождаване. Казва - ако сега ми се наложи да отида да разговарям с Кадафи, няма да го направя. Много страшно и тя го е преживяла.“
+4
 
 
Бог да благослови Саркози и жена му! Нашите политици не си мръднаха пръста за тези хора, а и става ясно, че никой не ни бръсне за слива, защото сме слаба държава! А поговорката казва:Прост народ, слаба държава! Никога не сме се държали като Нация уважаваща себе си, винаги сме търсили да целуваме нечия ръка, без значение дали тази ръка е държала нож или грош.
Свобода и свободия са две различни неща!
на 19.07.2022 г.
+3
 
 
Бог да ви благослови всичките, които го изтърпяхте тоя ад! Беше ужасно да ви гледаме по телефизията безпомощно!
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
49-ото Народно събрание
Политическо противоборство в САЩ
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: