Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Медицинско чудо: Александър с втори живот след два часа в клинична смърт
Автор: Екип Ruse24.bg 15:02 / 29.12.2019Коментари (1)608
©
Илюстративна снимка
Наричат го чудо, направено от лекарите. Разказ за трети живот. Пациент изпада два пъти в клинична смърт един след друг. Спасяват го два медицинска екипа – в Горна Оряховица и от Кардиологичната болница във Велико Търново. Две много дълги реанимации – едната от 50 минути, другата от почти час. Чудото е, че пациентът оцелява без мозъчни увреждания. И двамата лекари са млади, нямат намерение да напускат страната, нахъсани са и са мотивирани.

"Нямаше ме вкъщи. Той ходил за дърва с брат си. След като се върнали, отишъл до магазина за цигари. Изпили една бира. Върна се вкъщи, минаха десетина минути и започна да му прилошава", разказва пред Нова тв съпругата на Александър.

"Остри болки в областта на гърдите. Обадих се на мой приятел по телефона. Казах му, че умира, да извика линейка. Той действително се е обадил в Спешна помощ", спомня си Алексадър.

"Колегата, с когото бях на смяна, отиде на повикване за млад мъж с болки в гърдите. По време на транспорта установява, че най-вероятно имаме данни за остър коронарен синдром, известен като инфаркт на миокарда", споделя д-р Мирослав Йорданов.

"По време на път пациентът изпада в клинична смърт. Той нямаше нито дишане, нито сърдечна дейност. Започна се реанимация, която включва интубация, обдишване, сърдечен масаж, медикаментозно лечение, дефибрилация. След 35 минута той възстанови спонтанен сърдечен ритъм, но той беше с камерно трептене. Несъвместима патология – несъвместим сърдечен ритъм с човешкия живот. Ако съм губил надежда, нямаше да водя тази реанимация. През цялото време той се поддаваше на медикаментозното лечение и манипулациите, които му се извършваха. След като излезе от клиничната смърт се установи, че е в тежък кардиогенен шок, който е довел до клиничната смърт. Дойдоха колегите от специализираната болница във Велико Търново. Прегледаха го. Той вече беше в стабилно състояние", разказва още д-р Йорданов.

"Качихме Александър в линейката. Тогава на монитора регистрирахме животозастрашаваща аритмия, която бързо възстановихме чрез дефибрилация с електрошок, но нещата не приключиха до тук", спомня си д-р Билгян Юсеинова.

Лекарите се борят близо час да върнат Александър към живота. Те се редуват да правят сърдечен масаж на пациента в линейката. Александър не си спомня нищо от случилото се, но смята, че е късметлия щом е оцелял два пъти.

"Това е чудо. Той възкръсна. Явно трябва да живее, за да хвали Господ ли, лекарите ли, които го спасиха", заяви съпругата на Александър.

"Чудото беше относно факта, че ние нямаме необходимата апаратура. Всичко сме го правили на ръка. Обдишвахме го на ръка. Нямаме перфузор, нито монитор. Всичко беше на ръка", споделя д-р Йорданов.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Случило се е защото лекарите са били млади и нахъсани да се докажат като такива,ако бяха някои от старите акули веднага щяха да го обявят за мъртъв и евентуално щеше да иде за донор.!!! Браво обаче на такива ЛЕКАРИ и дано да има повече оттях за да не губим вяра в белите престилки.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Борба за влияние в Близкия Изток
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
Конфликт Израел-Газа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: