Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Метален щит за асансьорите в жилищните кооперации, статистиката сочи, че близо  90 000 от съоръженията са опасни
Автор: Екип Ruse24.bg 17:04 / 27.06.2023Коментари (2)279
© Sofia24.bg
Наредба за безопасна експлоатация и технически надзор на асансьори предвижда от 2024 г. да бъде задължително в жилищните сгради с такива съоръжения под всеки праг на асансьорната кабина да има предпазен метален щит по цялата широчина на разположената пред нея шахтна врата. Целта е да удължи кабината и да предпази хората от пропадане в шахтата.

Наредбата задължава в случай, че такъв щит не е монтиран в срок, ползвателят и лицето, което поддържа асансьора, да спрат неговата експлоатация и да уведомят съответния регионален отдел на ГД "Инспекция за държавен технически надзор". Съоръжението може да бъде пуснато едва след монтирането на щита, което според експерти отнема между 2 и 3 часа. Ако щитът не е монтиран, санкция се предвижда както за етажната собственост, така и за фирмата, която го поддържа, ако не го е спряла. Глобите са от 500 до 10 хил. лв.

Целта на щита е по-голяма сигурност. Все още обаче не всички домоуправители са запознати с това изискване, показва проверка на БНР в Плевен. На много места все още се ползват и старите асансьори с решетки, за които са налагат чести ремонти. Смяната на такъв асансьор с по-нов и съвременен струва минимум 10-15 хил. лв. Сумата обаче е непосилна за част от домакинствата. 

Пред БНР председателят на Българската асансьорна асоциация Николай Маринков съобщи, че в България има 90 хил. опасни асансьора:

"В България са произведени от вече несъществуващия държавен асансьорен завод 90 хил. асансьора без щит по една технология, която е по-стара дори от тази, която е на асансьорите с решетки. Решетката е устройство за безопасност, каквото липсва в огромна част от асансьорите - тези, които най-общо са в панелните сгради. Тези 90 хил. асансьора са като едни запорожци от най-първите, на които спирачният път не е 35 метра, а е 100 метра, няма ербег, няма безопасни колани, няма какво ли не, изгнили, в безумно състояние. Те категорично са опасни за ползвателите им. Ако те бъдат проверени както трябва, ще трябва да бъдат спрени веднага. Това е порочна практика, създадена от самото начало". 

Според него Държавната агенция за метрологичен и технически надзор не си върши работата. Според него инцидентите с асансьори не са спрели, но се прикриват от Агенцията. "Това е симулиране на дейност", смята той.

По думите му един асансьор, който се произвежда в днешно време по европейска директива, е абсолютно безопасен. Става дума за асансьорите от последните 20-30 години. 

"Имаме безпрецедентна ситуация - как хората ги е страх от асаньорите в България", подчерта Маринков и добави: 

"Това, което имаме в България, е безпрецедентно за цяла Европа". 

В ЕС има един стандарт за старите асансьори. Той описва 80 риска, които съществуват при старите асансьори. Част от този риск е за този щит. Абсурно е, че се даде срок от 9 години за поставянето му в България, смята той и подчерта, че този щит е можел да спаси стотици или хиляди хора в България. "Това е всеобща безотговорност", смята той.

"Трябва да се направи програма и да се даде разумен срок на хората от около 10-15 години, в които да отстранят рисковете при старите асансьори и да се модернизират асансьорите така, че да са напълно безопасни. В България сме доникъде. Това е въпрос на елементарна държавна политика", изказа мнение Николай Маринков.

В позиция Държавната агенция за метрологичен и технически надзор посочва кои са най-честите нарушения. От там посочват, че от началото на годината има 8 спрени от експлоатация асансьора.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Нито крачка назад! Зад нас е България.
на 27.06.2023 г.
0
 
 
Едва ли някой се самозаблуждава, че ДАМТН работи.
на 27.06.2023 г.
0
 
 
Какви стотици, какви хиляди?!?! То няма 100 пострадали в асансьор от както има асансьори в България!! Пак някаква схема за пари, но нали за новия бюджет трябва да има приходи! Иначе няма да ни набутат еврото.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Обвиниха Лена Бориславова във фалшификация на документи
49-ото Народно събрание
Бум на коклюш в България
България и Войната в Украйна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: