Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Методиев: Решението на Нинова да се канидатира от Пловдив е знаково
Автор: Екип Ruse24.bg 14:28 / 04.02.2021Коментари (0)1005
© btv
Решението на Нинова да се канидатира от Пловдив е знаково решение. Доказала е, че е смела и не се страхува, смята политологът

Интервю на Антония Павлова от радио Пловдив с политологът и директор на Институт “Рего" Калоян Методиев

- Господин Методиев, вчера стана ясно, че Корнелия Нинова ще води листата в Пловдив. Как ще коментирате защо се стига до тук и какви са пснованията на лидера на БСП да избере Пловдив, освен 25-ти МИР в София?

К.М.: Две неща. Първо, Пловдив се очертава като най-интересното място на политически сблъсък на предстоящите парламентарни избори. Няма да е пресилено да се каже, че може би това ще е центърът на политиката през следващите два месеца, ако ГЕРБ номинират лидера си. Тогава в най-чист вид ще видим един истински автентичен сблъсък на двете основни партии, които претендират за управлението на страната - това са ГЕРБ и БСП.

А колкото до това защо Нинова избра Пловдив, предполагам не е случайно. Това е знаково решение и то е свързано с немалка степен с проблемите на пловдивската организация, които бяха натрупани през годините, които се бяха превърнали в символ, и които тя успя да разсече с изключването на Георги Гергов от партията. Това е един знаков акт от нейна страна, едно усилие, което получи национален отзвук  и е силно послание към обществото и Пловдив.

-Не е ли прекалено голям рискът за нея, като се има предвид факта, че тук в пловдивската организация на БСП Георги Гергов има много привърженици. 

Ето, късно снощи изтече декларция на районни председатели, които се оттеглят от листата, след като са научили, че водач ще бъде Корнелия Нинова?

Това е добра новина. Тези кадри, които докрха Пловдив до едно позорно състояние се оттеглят, очистват се. Така че мисля, че процесът е оздравителен и това е правилно като политика. А колкото до това, че тя е приела рисков ход - наблюдаваме през последните години, че тя не е човек, който е страхлив, който има дефицит на смелост  и който не носи отговорност.  Предполагам, че е решила да поеме тази отговорност в Пловдив и да се бори на място не само с ГЕРБ, като основна опозиционна партия, а и с тези вътрешни опозиционери, които искат да саботират кампанията и по-скоро бяха едни колаборационисти на местна почва.

-А доколко тя има шанс срещу Бойко Борисов. Задавам ви този въпрос, като имам предвид всички до този момент социологически проучвания, които давах малка преднина на ГЕРБ пред БСП. Още повече, че в Пловдив БСП никога не е имала шансове за първото място?

 Това ще кажат избирателите - по какъв начин виждат профила на Борисов, с всичко, което е направил досега и профила на Нинова, с всичко, което е постигнала.

В общи линии затова казах, че Пловдив става най-интересното място в държавата, защото в чист вид ще видим сблъсък не просто на личности, а на идеи.  Трябва да говорят за икономика, за развитие, за здравеопазване - все неща, в които Бойко Борисов е изключително уязвим предвид последното място на България по развитие в ЕС, корупционни индекси, проблеми с ваксинирането и ред други социално - икономически показатели, по които сме на края на опашката.

-Лично вие какво очаквате от парламентарните избори? На какви резултати ще станем свидетели и можем  ли да смятаме, че с тези парламентарни избори ще се разчупи статуквото?

Тези парламентарни избори са много интересни не само на това, че минават под знака на нещо, което не се е случвало от Втората световна война насам. Ние сме поколение, което живее в най-тежката световна криза - корона кризата и тя оцветява всичко, което се случва  в нашето обществото. Това се отнася и за изборите.

Това ще са избори като никои други. Освен това е и огромен вътрешнополитическият залог. Имаме много нови играчи, които застават на стартовата линия. Имаме и голям сблъсък между двете основни партии – ГЕРБ и БСП и това е ще е основната интрига на тези избори. И имаме едно масово недоволство в обществото, което в един или друг момент може да се излее към някои от участниците. Тоест – имаме серия от фактори, които правят тези избори интрига сами по себе си. 

-Интрига има и около президента Румен Радев. Вие бяхте част от неговия  екип допреди няколко месеца. Преди дни той обяви, че ще се бори за втори президентски мандат. Според вас защо го направи точно сега, преди парламентарните избори, когато темата за президентските избори не е на дневен ред. Тук има ли някакъв сигнал за подкрепа към някои от участниците в предстоящия парламентарен вот. 

Нямам идея дали е сигнал към някои от участниците. Не беше казано нещо изрично по тази тема. Самото самономиниране, което направи  президента изглежда странно.

Темата за незабавната президентска номинация, която трябвало да бъде направена час по-скоро беше изкуствено вкарана в българското общество, без здрав разум и по-скоро с някакъв привкус на задкулисие. Доколкото аз знам, парламентарните избори са преди президентските. И доколкото знам – никой в България не празнува Коледа преди Съединението. В този смисъл ми се струва, че темата трябва да бъде затворена. Не е тема сега в българското общество дали някой иска нещо за себе си по отношение на политическата си кариера, а следва да се концентрираме върху парламентарните избори, защото те са изключително важни. От тях ще се определя и икономика, и здравеопазване и всичко което се случва в България през следващата година-две, и които са много важни за стабилността на обществото и за възстановяването от коронавируса.

 В този смисъл президентската институция е по-добре да се занимава с текущите си задължения и проблемите, които има с Европейската служба за борба с измамите, която разследва  измами с европейски средства по отношение на служебното правителство.

- Зададох ви този въпрос, тъй като президентът беше на площадите, по време на антиправителствените протести през лятото. Там беше и Мая Манолова, Отровното трио, които впоследствие стана ясно, че ще се явяват заедно на парламентарните избори. Можем ли да търсим тук връзка с президента?

Определно има някакви намигвания между двете страни. Едва ли един действащ президент би паднал толкова ниско, че да влиза в задкулисни договорки с подобни субекти, които нито са минали през избори, нито са партия, нито са част от реалната политика в смисъл на институции и на масово доверие.

-Казахте, че очаквате,  и че тябва да се затвори темата в момента за президентските избори, докато не минат парламентарните. Смятате ли обаче, че Радев ще направи точно това, или по-скоро ше продължи престрелка премиер с президент?

Казвам го с цялата отговорност: ако Радев е държавник и мисли за държавата, а не да я тласка в хаос, той трябва да затвори темата със номинацията му, и мисля, че вече го направи с обявяването на това, че иска отново да е президент. Темата трябва да бъде затворена. А иначе като президент има право да критикува правителството, правителството има право да критикува него. Живеем в демократична държава и когато това не е някакъв театър, когато не е самоцелно, то е полезно за укрепване на демокрацията.

Още по темата: общо новини по темата: 2611
11.10.2022 »
08.06.2022 »
25.05.2022 »
20.04.2022 »
19.04.2022 »
31.03.2022 »
предишна страница [ 1/436 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: