Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Международните превозвачи поискаха намаляване на акциза на горивата и отпадане на биодобавката за 6 месеца
Автор: Екип Ruse24.bg 12:00 / 25.03.2022Коментари (0)556
© БГНЕС
Ръководството на Съюза на международните превозвачи взе участие в заседание на Комисията по транспорт и съобщения на Народното събрание. 

Поводът за поканата беше изпратеното на 14 март 2022 г. отворено писмо до министър-председателя Кирил Петков, председателя на Народното събрание Никола Минчев и председателя на ресорната парламентарна комисия Борислав Гуцанов. В писмото беше изтъкната тежката ситуация в която се намира международния автомобилен бранш и спешната нужда от вземането на разумни решения за преодоляване на проблемите в бранша, съобщават от СМП.

По време на заседанието Йордан Арабаджиев запозна народните представители с вече предприетите мерки от редица европейски държави за подпомагане на автомобилния бизнес, след започването на войната в Украйна. 

Той обясни, че Белгия вече намали ДДС данъка върху горивата. Нидерландия също, като от 1 април цената за литър бензин става 17 евроцента, а за литър дизел 11 евроцента. В Испания правителството е в процес на финални преговори с протестиращите автопревозвачи, където се очаква постигане на консенсус и намаляване цените на горивата. 

Министърът на транспорта Ракел Санчез е потвърдил, че правителството ще отпусне 500 милиона евро на превозвачите, за да им помогне за справяне с кризата и покачващите се цени на горивата. В Италия вече е гласувано тежкотоварният автомобилен транспорт да бъде подпомогнат с 500 млн. евро, като до края на април митата на горивата са намалени с 25 евроцента за литър. Също така в официалния държавен вестник е публикуван декрет, който регламентира намалението на ДДС върху горивата и цените по дистрибуторската мрежа. 

В Швеция от 14 март е в сила понижаване на митото от 1,30 крони за литър (12 евроцента), като вече има готов План на стойност 1,5 милиарда евро, целящ подпомагане и справяне с растящите цени, вследствие от икономическата криза. В Германия предстои гласуването на т. нар. "федерална отстъпка“, чрез която цената на литър гориво ще се намали с между 20 и 30 евро. Френското правителство отпусна 400 милиона евро помощ за сектора на автомобилния транспорт, с които компенсира увеличението в цените на горивата. За тежкотоварни камиони операторите ще получат по 750 евро на камион.  От 1 април транспортните компании ще могат  да получават отстъпка от 15 евроцента на литър от цената на горивото.

Ръководството на  Съюза на международните превозвачи настоя пред народните представители за вземането на спешни законодателни мерки и в нашата страна, като поиска:

На първо място, премахване на биодобавката в горивата за период от 6 месеца, чрез изменение на Закон за енергията от възобновяеми източници.

На второ място, намаляване акцизът на горивата с 50 % за период от 6 месеца.

Изпълнителният директор на СМП обобщи, че автомобилният бранш постоянно е изправян пред тежки предизвикателства – пакет "Мобилност 1“, директивата за командироване, връщането на камионите на 8 седмици, готвените промени в цените на тол таксите и пр., които може да преодолее само с помощта на държавните институции.

Още по темата: общо новини по темата: 450
22.03.2024 »
11.03.2024 »
01.03.2024 »
29.02.2024 »
20.02.2024 »
18.02.2024 »
предишна страница [ 1/75 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Проблем с недостига и износа на лекарства
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: