Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Михаил Константинов за Конституцията: Украйна премахна изискването за гражданство и всякакви станаха министри, не беше удачно
Автор: Цоня Събчева 11:19 / 21.12.2023Коментари (2)561
©
Що се касае до двойното гражданство, искам преди всичко да отбележа, че то може да е тройно и четворно, за което никой не говори. Като разрешите повече от едно гражданство, ще се появят хора с тройно гражданство. Това каза дългогодишният зам.-председател на ЦИК проф. Михаил Константинов за Аудиокаста на "Фокус" "Това е България".

"Какво ще бъде следствието от едни или други промени в законите и в Конституцията ще видим, след като мине известно време. Животът е единственият меродавен съдник на нашите действия и аз се надявам, че скоро ще разберем какви са резултатите от това, което се случи", коментира Константинов.

По думите му е факт, че в момента обществото отново е разделено. "Опозицията категорично отхвърля промените, а пък естествено, управляващите й се радват. Така че ще видим кой е бил прав и кой – крив", допълни гостът.

"Факт е, че нашите съседи на Балканите не допускат двойно гражданство в тоя смисъл – двойни граждани да заемат управляващи позиции. А ограничения върху гражданството има и в много други държави – Германия, САЩ и т.н. Ако става въпрос за личното ми становище, аз смятам, че е прекалено рано да се радваме от тази възможност за двойно гражданство, а и не виждам кой в момента ще се възползва от нея", посочи бившият шеф на "Информационно обслужване".

Професорът коментира и следната ситуация:

"Представете си един човек, който е в мобилизационна възраст и има двойно гражданство. Например в Украйна в момента горната граница е 70 години, може на 69 години да ви мобилизират. Ако имате двойно гражданство и двете държави, на които сте гражданин, влязат във война – само не ми казвайте, че не е възможно, защото е напълно възможно, вие ще получите повиквателна и от едната страна, и от другата страна. Ако се опитате да избягате, ще ви погнат и двете държави да ви арестуват и да ви мобилизират. Ако приемете повиквателната от едната страна, ще ви гони другата страна да ви търси и да ви разстреля. Така че дори само поради тази причина – възможността да бъде мобилизиран и военно от повече от една държава, вече ни дава повод да се замислим за двойното гражданство. И пак казвам, не казвайте, че това е невъзможно. Все повече се убеждаваме, че всичко е възможно", анализира Константинов.

Дългогодишният зам.-председател на ЦИК напомни опита на Украйна за двойното гражданство, че не е бил удачен. "Знаете, че през последните години там свалиха изискването за украинско гражданство и всякакви, и грузинци, и всякакви други хора станаха министри в украинското правителство. И не мисля, че този опит беше особено полезен", категоричен е гостът.

На въпрос дали чрез тази промяна ще бъде възможно в листите си партиите да включват представители на българската диаспора или чужденци, живеещи отдавна в България и придобили българско гражданството, Михаил Константинов отговори така: Ако това нещо първо мине през Конституционния съд – да, ще бъде възможно.

Но уточни, че докато не се поизнесе Конституционният съд нищо не е окончателно. "Много е възможно част от тези неща да паднат в Конституционния съд и тогава те просто няма да съществуват в правния ни мир".

По темата дали тази промяна ще позволява партии от българската диаспора да участват в изборите, например от Северна Македония, от Бесарабия, от Турция или пък от емигрантските общности в чужбина, Константинов каза, че не знае дали ще има възможност. "По-скоро не. Тук говорим за участие във властта в индивидуално качество. А чуждестранна партия да участва в български избори просто не виждам как ще стане".

Помолен да уточни, ако подобна партия бъде съставена от българи с двойно гражданство, Константинов припомни, че всяка партия трябва да бъде регистрирана по българските закони, от българския съд и т.н.

"Не е толкова просто да направите българска партията. Друг е въпросът, че в листите си всяка партия, не само такава, всякаква партия, може да включи хора с двойно гражданството, ако това законът го позволява. Това са различни неща. Пак казвам, нека да почакаме да видим какво ще стане", призова Михаил Константинов. 

Попитан дали трябва да бъде определен квотен принцип за българите в чужбина, гостът коментира следното:

"Всеки може да иска всичко. Какво ще му се даде е друг въпрос. Аз не съм забелязал българите в чужбина да са чак толкова агресивно-активни в изборните дела. Когато имат възможност да гласуват, те гласуват. Това е тяхно, бих казал, свещено право, това е тяхната връзка с Родината, но дали ще искат, или не да поставят свои кандидати в листите – това не знам. Пак повтарям, те могат да участват в партийни листи, само в листите на партии, регистрирани в България, а като независими кандидати – ако удовлетворяват някакви условия. Ако има уседналост – да имат уседналост, естествено, да имат български документи за самоличност, т.е. да са български граждани, и т.н. Какво ще поискат – аз не знам, но дето се вика, ще видим какво ще стане", заключи проф. Михаил Константинов, който беше гост в Аудиокаста на "Фокус" "Това е България".

Още по темата: общо новини по темата: 1115
14.05.2024 »
13.05.2024 »
09.05.2024 »
08.05.2024 »
06.05.2024 »
01.05.2024 »
предишна страница [ 1/186 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Както се вижда по-долу! При този Феодализъм! За Демокрация не може да се Говори! Изглежда това са Евро-Атлантическите Ценности!
0
 
 
Остава да разчитаме на разсъдъка на Конституционния Съд! За да се възстанови Законноста в тази Държава! Пречката са Феодалите от чл. 150 на Конституцията! Които стоят между този Съд и Гражданите на тази Държава!
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Стрелба по Роберт Фицо
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: